Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата криза свършва, но кризата в медиите – не!

БНР Новини
Снимка: Шевкие Чакър

Международна журналистическа среща на тема „Икономическата криза свършва, но кризата в медиите – не! Защо?” събра журналисти от Балканския и Черноморския регион в Международния дом на журналистите във Варна. На организираната от Съюза на българските журналисти конференция колеги от България, Сърбия, Русия, Турция и Украйна обсъдиха общите проблеми и предизвикателствата пред нашата професия.

На откриването президентът на Международната федерация на журналистите Джим Бюмела заяви:

Журналистическата професия преживява криза. Ежедневно наши колеги стават жертва по време на изпълнение на служебния си дълг, биват отвличани, изпращани в затвора в много страни, а в Северен Ирак - дори обезглавявани. Журналистиката е професия за смелите.

Надежда Ажгихина вицепрезидент на Европейската асоциация на журналистите, бе сред най-активните в изказванията си. На въпрос на Радио България за значението на тази среща, тя отговори:

Трудно е да се опише значението на тази конференция. За съжаление, през последните години журналистите от нашите страни рядко се срещат, ние почти не се познаваме, малко си помагаме и разбира се, това трябва да се промени. Нашата среща показа, че ни обединяват общи проблеми.

Негослава Станоевич – от Ниш, Сърбия, обърна внимание на факта, че на тази среща дори журналисти от Украйна и Русия са успели да намерят общ език и допълни:

На тази среща ние научихме много интересни неща, когато става дума за положението на журналистите. Ситуацията в света и особено положението на журналистите в нашия регион е много тежко. На тази конференция приехме Декларация, в която призоваваме да се обърне внимание на значението на нашата професия, която е в криза и то не само материална. Понякога самият живот на журналистите е застрашен.

Явуз Герчекчи – председател на Асоциацията на журналистите от Мудания,Турция, след като изслуша дискусиите, сподели:

Установихме, че проблемите, които нашите колеги разискват тук, са същите както у нас в Турция. Един от важните проблеми, обсъждани тук, бе интернет медията, защото се оказва, че в сравнение с телевизията и радиото, тя се развива по-бързо.

Юрий Работин – председател на Националния съюз на журналистите на Украйна сподели, че е посетил България преди 30-40 години и както винаги тя е останала много гостоприемна страна. А що се отнася до срещата, той каза:

Конференцията мина на високо ниво. Общият извод бе, че ние трябва да отстояваме интересите на нашата професия. Всеки от нас има голям опит в медиите и това ни обединява. А Украйна за пръв път взема участие в такава конференция.

СнимкаПредседателят на СБЖ Снежана Тодорова, домакин на събитието, обобщи:

Мисля, че най-добрият резултат от тази конференция е фактът, че ние доказахме, че можем да бъдем заедно и проблемите, които ние, журналистите от България решаваме, са много сходни с тези, които решават нашите колеги от балканските страни и от страните на черноморския регион. Разбира се, ние сме безкрайно притеснени от влошаващата се медийна обстановка, от тези засилени процеси, които влияят на медиите, а в крайна степен влияят и на информираността на обществото, тъй като ние, журналистите работим в интерес на обществото и за обществото. Много ни тревожи монополизирането на медийния пазар, липсата на прозрачност за собствеността на медиите, опитите да се окаже натиск от най-различни корпоративни групи, а всичко това се отразява върху работата на журналистите.

Снимка: Шевкие Чакър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14