Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта към химията сред учениците минава през експерименти и ефектни опити

БНР Новини
Снимка: архив

Учебникът по химия не е сред любимите четива за повечето от учениците. Химията обаче се превръща в хоби за малки и големи, когато се включат и сами в демонстрационни опити. Често студенти и учени провеждат уроци по химия с безопасни опити, в резултат на които пред очите на децата се появяват цветни разтвори, светлини, дори са придружени със забавни гърмежи и малко дим. Всичко е в името на науката и нейното бъдеще.

Най-актуалното място през октомври за експерименти и химически опити, в които може да се включат и начинаещите е музеят „Земята и хората” в София. Там се провежда Детска лаборатория за приложна и забавна химия. Посещават я предимно ученици от началните и основни училища. Настоящи студенти с успехи на международни състезания по природни науки демонстрират интересни опити, за да покажат вълнуващата страна на химията.

Владимир Милов учи медицина в СУ и е един от привържениците на идеята за популярна наука. Той внимателно подготвят своите колби и епруветки, за да не се допусне грешка при представянето на нагледните опити и експерименти пред младите си приятели. Ето какви наблюдения споделя Владо за досега на младежите до науката:

СнимкаОт по-ранна възраст хората трябва да се занимават с химия и биология. Забелязал съм, че в по-горните класове това са най-трудните предмети, а ако се започне от по-рано, на хучениците ще им е по-лесно да продължат по-нататък и да ги усвоят по-добре. Хубаво е да се правят повече практически занятия, с интересни опити. Ние демонстрираме движение на течности, цветни вещества, които са интересни за по-малки деца. С гърмежи не се занимаваме, тъйкато програмата ни е за по-малките. Освен това в биологията и медицината не е хубаво да има много гърмежи. Демонстрираме опити, които са достъпни и в домашни условия, така че децата хем да учат, хем да се забавляват. Една от тайните, коиторазкриваме е, как учениците сами да определят количеството на витамин С в храните си.

По-смели демонстрации на опити от любимата си наука – химията, прави Мартин Недялков. Неговите опити винаги предизвикват емоция и възхищение сред по-големите, които вече са навлезли в „дълбоките води“ на науката. Мартин е студент по химия и фармация и от четири години е част от университетския Корпус за бързо гърмене.Ето какво казва той за своя опит като част от студентската организация за демонстрации в науката.

Всички студенти от университета могат да се включат в Корпуса за бързо гърмене. Името идва от нещата, с които той се занимава, различни гърмежи, цветни пламъци, разтвори, цветни съединения. Хората харесват ярките и разнообразни опити. Любуват се на светлинните ефекти, които се получават при химичните реакции, а най-много харесват гърмежите. Като цяло идеята на Корпуса за бързо гърмене е да популяризира химията, да покаже на децата и техните родители, че химията не е скучна наука, а атрактивна, забавна и може да бъде много вълнуваща. С проекта, който сме озаглавили „Подвижната лаборатория”, ние обикаляхме из страната. Имахме сбирки в София, Варна, Бургас, Козлодуй, Габрово и т.н. Навсякъде ни приемат много добре и се радват на това, което правим. Със себе си носим всичко необходимо, дори предпазни средства като ръкавици и очила за всички наши приятели. Организирахме по 5-6 опита, при които дадохме възможноста всеки сам да повтори и да усети тръпката от химията. Най-приятното и интересното нещо е, когато ти сам правиш химичен опит със собствени ръце.Аз лично много обичам работата с гърмежи.Получават се интересни неща, но могат да са опасни, затова трябва добре да познаваш свойствата на веществата и съединенията.Дори малък примес от друго вещество, може рязко да промени реакцията и да се стигнедо инцидент. Това е моята задача, да внимавам и да предпазвам публиката от неприятни случки при представянето. А иначе сред любимите ми съединения е водата. Тя е неповторима в природата, защото проявява много аномалии. Все още е рано да разберем цялата тайна наводата, тя продължава да бъде обект на изследване в науката.

Снимка: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57