Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Павлин Антов: „Биоземеделието е хоби и призвание за цял живот”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Пристрастеността на Европа към пестицидите” – върху този проблем насочиха вниманието ни природозащитниците от „Грийнпийс – България”, като организираха преди дни еко форум в София с практическа насоченост.

Заключението на участниците в него е, че фермерите, които прилагат екологични земеделски практики, се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат напред. Преимуществата на екологичното фермерство са много, то опазва биоазнообразието, а здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с природата. Освен предимствата за природата, екологичното земеделие допринася и за развитието на науката, иновациите и модернизацията на земеделска техника, твърдят активисти на „Грийнпийс – България“.

Недостатъците на индустриалното земеделие с употребата на пестициди и замърсяващи почвата торове и препарати забелязва младият фермер от гр. Монтана Павлин Антов. Неговото стопанство се простира на повече от 150 дка площ и в него се отглеждат по биологичен начин ябълкови насаждения. Преди около пет години самият той останал изненадан от факта, че почвите в Северозападна България са чисти и подходящи за отглеждане на култури по биологичен начин. В района на гр. Монтана няма крупни индустриални предприятия, а заводите замърсители са затворили врати още преди 20 години.

Според Павлин Антов биологичното фермерство не е просто бизнес, за него то е хоби и призвание. Процесът на създаване и отглеждане на насаждения по екологичен начин не е никак лесен – твърди младият фермер от Монтана и продължава:

Основната причина е, че засега в България има малко на брой биопроизводители, с които може да се споделя взаимно опит. Има нови фермери, които се опитват да поставят началото на биоземеделие и се допитват до по-опитните. Аз съм готов да ги подкрепям, защото, колкото сме повече, толкова повече неща можем да постигнем, ако сме сплотени. Отглеждането на плодове по биологичен начин за мен е философия и начин на живот, а не просто наредба или един сертификат за качество. В основата стои желанието ни да се погрижим за здравето на почвата и оттам – за здравето на растенията. То е предпоставка за успешното отглеждане на биопродукция. За да имаме здрави растения, трябва да се погрижим за тяхната храна и вода, която им предоставяме чрез корените или чрез листата. Това е моето виждане като цяло за биоземеделието, останалото идва с опита, трупан чрез проби и грешки и изпробване на всякакви иновативни подходи. Спрях се на отглеждането на ябълки, защото плодът е много полезен и вкусен. Той присъства масово на трапезата на българина като чиста храна. Не само почвите у нас, но и климатът са много добри за отглеждане на различни култури. За мен тук е „малък рай“ за производство на всякакви плодове и зеленчуци, но хората масово не го забелязват, защото го има като даденост. Вече има много възможности за изчистване на почвите, ако на места има останало замърсяване. Процесът не е толкова сложен и страшен. Освен това, имаме достатъчно водни запаси, слънчеви дни и всичко необходимо за развитие на биологично земеделие – казва Павлин Антов.

Тази аграрна година е била добра за българските биопроизводители. Влагата в почвата и многото слънчеви дни са благоприятствали за добри добиви и качествена продукция. Оптимизъм дава и фактът, че у нас расте търсенето на плодове и зеленчуци, отгледани по биологичен начин. Качеството ни е добро, но има дефицит и не можем да задоволим растящата нужда на пазара – споделя общите наблюдения на биофермерите Павлин Антов. Само през последния месец чрез прекупвачи и преки доставчици той е доставил на пазара около 3-4 тона чиста и качествена продукция.

Крайните клиенти различават и ценят нашите ябълки, предпочитат ги пред произведените по конвенционален път. Имаме поръчки за доставка в детски градини и по програмата „Училищен плод”, финансирана от държавата. Въпреки че увеличаваме площите и продукцията си, пак не успяваме да покрием нуждите на българския пазар. Всеки, който е опитал нашата продукция, след това я търси отново, а цената ни не е много по-висока от тази на обикновените ябълки. Винаги участваме на фермерските пазари, които се организират в София и страната. Това е най-прекият път за контакт с потребителя. Освен това осигуряваме и доставка по домовете на заявени количества. Целта ни е до менюто на българина да достигат чисти, свежи ябълки, достъпни като цена за потребителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57