Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квалифицираните работници са най-ценният ресурс за бизнеса

Снимка: архив

Да останеш без работа в България и да разчиташ на социалните помощи, отпускани от държавата, е отблъскваща перспектива, която тревожи съня на много трудещи се в различни сфери на бизнеса. Добрата новина е, че търговските отношения в България се раздвижват и по всичко личи, че европейската кризата в икономиката лека-полека отминава. В страната ни се откриват нови представителства на фирми, които, макар да не са крупни инвеститори, снижават нивото на безработицата. Красноречиво говорят данните на Евростат, според които незаетите у нас през юни месец тази година са били 9,6% от българите, а само преди година без работа е било над 11% от населението.

С разрастването на бизнеса, търговските контакти и поръчки от чужбина все по-често фирмите изпитват глад за кадри и квалифицирана работна ръка. Оказва се, че липсват специалисти в много области, но най-много се търсят машинни инженери и технолози в производствените предприятия. Добри думи и благодарност за сътрудничеството при подбора и намиране на работници размениха работодатели и инспектори от общинските бюра по труда по време церемонията по награждаването на отличените в класацията „Работодател на годината – 2015”. Тя се организира от Агенцията по заетостта, като целта е да се обърне внимание на тенденциите в тристранните отношения – работодател, работник и посредник – партньор в процеса по наемането. Най-честият призив, който се чу от страна на работодателите, беше за намиране и осигуряване на по-компетентни и квалифицирани кадри. Повечето мениджъри обещаха да разкрият нови работни места през следващата година и дори заявиха, че ще намерят място за всеки, стига да има нужната квалификация. Това твърди и Емил Йончев – търговски директор на Вагонния завод в гр. Септември. На него беше присъдена награда в категорията за работодател, наел най-много безработни от общини с висока безработица.

За нас е признание тази награда, но и повод да кажем, че бихме могли да наемем в пъти повече хора, отколкото сме назначили в последно време чрез Бюрото по труда в града. Проблемът е, че няма обучени и квалифицирани кадри, не само в региона, но и цялата страна е така. Секторът е специфичен и зависи от квалификацията и уменията на хората. Жалкото е, че нямаме машинни инженери в железопътната специалност. Образованието според мен не е на ниво, но причината да няма кадри е ниското заплащане на този вид труд в България. Всички инженери се насочват към електроника и програмирането, които са модерни и търсени в наши дни. При нас инвестираме над 100 хил. евро на година само в обучението на кадрите, а също осигуряваме и квалификация в чужбина. През 2008 г. имахме 1100 работници, през следващата започнахме да намаляваме персонала, като през 2010 г. той беше свит до 400 човека. Кризата отмина и от 2013 г. насам имаме стабилен ръст на приходите и очакваме скоро да стигнем нивата на оборот от 2008 г., но с по-малко хора. През последните години сме повишили коефициента на ефикасност в работата – добавя Емил Йончев.

Мария Ангелова е мениджър в немска фирма с представителство у нас за производство на компоненти за интериора на автомобили:

Категорията, в която получихме награда, е „Работодател, наел най-много лица от неравнопоставените групи” на пазара на труда. Около 1100 човека работят в предприятието като цяло. Наемаме хора с по-нисък ценз, от малцинствата, трайно безработни. Започваме да ги обучаваме изцяло. Това е занаят, който ние им даваме. Повечето от тях са оператори на шевни машини, това е трудоемък процес, а качеството е от голямо значение и зависи от квалификацията на работниците. Много инвестираме в обучението на тези хора. Голяма част от тях са загубили трудовите си навици, но се стремим да ги мотивираме за работа. Ние работим в условията на голяма конкуренция, в Ботевград има големи работодатели и е трудно да се намерят нови квалифицирани работници, конкурираме се за тях. Бизнесът на всички от големите предприятия е във възход. През изминалата година имаме сериозен ръст в производството и продажбите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57