Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището намира сред възрастните желаещи да „влязат в час”

Снимка: архив

Ученето на уроци и подготовката за училище не е любимо занимание за много ученици, особено в гимназията, когато учебният материал се усложнява. Тогава най-често заради трудности в издръжката и липса на мотивация немалко младежи решават да напуснат училище, без да са се дипломирали. По данни на Националната статистика един на всеки осем българи напусна образователната система преждевременно. Сред тях е Зоя, млада жена от Русе. Когато била на 16 години, тя решила, че времето, прекарано в училище, е изгубено и решила да не го посещава повече. Не след дълго започнала работа в родния си град. По-късно обаче дошли неудачите. Липсата на диплома за средно образование ограничавала много възможностите й да си намери каквато и да е постоянна работа. След дълго лутане Зоя разбрала за предимствата и възможностите, които дава професията на шивач в Русе. Градът през последните години се наложи като център на шивашката промишленост в България. За да кандидатства за работа в този бранш, Зоя се нуждаела от валиден документ за завършено професионално образование. Единственият начин да придобие нужната квалификация бил да се върне обратно в училище. Така младата жена кандидатствала за задочна форма на обучение към русенската Професионална гимназия по облекло. Там срещнала много други жени като нея, които вярвали, че никога не е късно да продължиш обучението си, стига да има подходяща програма за възрастни. Всъщност, сред съучениците на Зоя били предимно жени между 25 и 30 години. Гимназията по облекло е единственото училище в русенския регион, което предоставя вечерна и индивидуална форма на обучение. Всяка година професията „шивач“ там усвояват около 100 младежи, за които е осигурена добра и съвременна материална база – изтъква директорът на училището Недка Иванова.

Нашите ученици получават диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация. За съжаление, демографският срив засегна и този сектор. А преди около десет години имахме два пъти повече ученици. Броят на завършилите е крайно недостатъчен, за да задоволи нуждите от този тип работна ръка за Русе и региона. Ние работим много тясно с работодателските организации и браншовия съюз на конфекционерите, затова на курсистите е лесно да намерят работа още преди дипломирането си. Проблемите са свързани с миграцията на хората – добавя Недка Иванова.

„Училище за възрастни” има и в гр. Хасково. Там най-търсената специалност е „Горско и ловно стопанство”. Постъпват хора, които вече имат документ за завършено образование, но искат да получат документ за квалификация.Без сертификат, според новите нормативни изисквания, те нямат право да работят в горското стопанство и в сектора дърводобив.

Въпреки зрялата си възраст, Димитър Данаилов от гр. Минерални бани неотдавна е завършил курс от 18 месеца към хасковската Гимназия за дърводобив и строителство. От години Димитър се занимава с маркиране на дървета и прочистване на просеки в гората. Нормативните изисквания за придобиване на нови знания от тези, които работят в гората, върнали този човек в училище.

Тези знания ги ползвам постоянно във всеки етап от ежедневната ми работа, за всичко ми помогна образованието. Запазих контакт и с двама от преподавателите. Те са инженери-лесовъди, доайени в Хасковска област. Когато ми е необходима помощ, се чуваме и те помагат. В горите условията са сурови, обикаля се пеша из района. Много е важно желанието да работиш и се развиваш в професията.Иначе курсът е като връщане в училище. По време на обучението имаш учебници, четеш, учиш и се явяваш на държавен изпит. На мен ми беше по-лесно, защото имах дългогодишна практика, но се изисква и много четене. Без тази диплома не можеш да влезеш в гората и да сечеш дърветата. Това е отговорна дейност, заявява Димитър Данаилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57