Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Добрата храна свързва хората

| обновено на 04.02.16 в 16:02 БНР Новини
Снимка: Food Connection
Димитър Шопов е родом от гр. Панагюрище. Доскоро се е занимавал с медии и маркетинг, но в един момент решава да направи промяна в живота си и да замине за Барселона. Там прекарва няколко месеца в един ресторант на стаж и започва да трупа професионални умения в кухнята. Как се заражда идеята да създаде кулинарно училище в София научаваме от Димитър:




СнимкаИдеята е от няколко години. Тя е дълго обмисляна и през 2015 г. се отвори шанс да предприема тази крачка. Готвенето дълги години е било хоби за мен, като изключим този стаж в Барселона. Но професионалната кухня, 16-часовите смени не отговарят на моята креативност и мироглед. Ето защо реших, че формат като кулинарно училище е по-подходящ за мен. Тази дейност е свързана с постоянно създаване на нови проекти, свързване на хора, намиране на интересни лектори от страната и чужбина, съставяне на подходящи рецепти, които да се адаптират за курсистите
– разказва с ентусиазъм създателят на Food Connection.

Снимка

СнимкаКулинарното училище вече набира скорост и събира през зимните вечери любители на кулинарните експеримент. Те готвят, експериментират и после вечерят заедно с чаша хубаво вино. Димитър се старае темите да бъдат разнообразни, да обхване различни аспекти на гастрономията, различни течения в световната кухня.

Аудиторията е много разнородна. Това са предимно космополитни хора, които обичат да пътуват, отворени са към нови предизвикателства. Опитвали са различна кухня и искат да повторят изживяването и в София. Най-хубавото покрай този проект е да видиш как хората се стараят да научат и да постигнат нещо. Удовлетворяващо е да усетиш, че нещата, които правиш, имат смисъл – споделя Димитър.

Такъв проект обаче крие и много рискове. Всеки ден се инвестират средства, усилия и време в търсене на най-качествените продукти. Димитър се хвали, че притежава в колекцията си книга от прабаба си от 1904 г. с рецепти от Панагюрище, в която са описани продукти и подправки, изчезнали от българския пазар по времето на социализма, защото са „буржоазни”.

СнимкаДнес е различно, но дефицитът на качествени продукти в България е сериозен. Често му се налага да поръчва някои по-екзотични неща от чужбина.

Идеята на нашия събеседник е този проект да надскочи ограниченията, които предлага форматът на кулинарното училище. Желанието ми е то да се разраства, да има предаване със същия бранд, да се създаде социално ангажирана концепция, споделя Димитър.

Какво е  посланието му към всички, които обичат добрата кухня?

В превод Food Connection означава „храна и връзка”. Идеята ми е да свържа храната и хората в най-нормалната, най-топлата, най-истинската връзка, която съществува от хилядолетия, и се надявам добрата храна да свързва хората – каза в заключение Димитър Шопов

Снимки: Food Connection и Благородна Георгиева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да има пари от ЕС по Националния план за възстановяване и устойчивост

Второто плащане от 653 млн. евро ще бъде отказано със сигурност, въпреки че България е изпълнила 85% от поетите за провеждане реформи до този етап. Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на иновациите и растежа Томислав Дончев по повод..

публикувано на 26.02.25 в 12:44

България влошава оценката си сред свободните страни в света

Положението със свободата в света се влошава, а авторитаризмът се засилва, посочва годишната класация на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", следяща състоянието на демокрацията по света. Страните в доклада са разделени в 3 категории:..

публикувано на 26.02.25 в 11:52

БНР и БТА с урок по сътрудничество и единомислие

Точно месец след като Българското национално радио отбеляза тържествено своя 90-годишен юбилей, историята продължава своя диалог с нас, нейните автори. Със специално събитие-среща на 25 февруари в Мраморното фоайе на общественото радио беше открита..

публикувано на 26.02.25 в 10:55