Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лов” на мигранти по границите – „за” и „против”

БНР Новини
Снимка: архив

Екшън предизвика разнопосочни емоции и тревожни мисли през отминаващата седмица. Преди дни в YouTube се появи клип, на който се вижда как яки неуниформени българи, след като са заловили трима афганистанци, преминали нелегално на българска територия през границата с Турция, ги просват на земята и им завързват ръцете зад гърба. Един от българите вика на английски: „Go back to Turkey, now!”. Групата се самоопределя като „Цивилен отряд за защита на жените и вярата”. Клипът привлече вниманието не само в България, Телевизионният канал „Ал Джзира” например обвини България в нехуманно отношение към мигрантите.

По този повод, премиерът Бойко Борисов се изпусна и каза, че „всяка помощ, която е за Гранична полиция и за държавата, е добре дошла.” Пиар екипът му се изправи на нокти и спешно го посъветва да добави, че „помощта трябва все пак да бъде в рамките на закона”. Шефът на Гранична полиция Антонио Ангелов пък заяви: „Действията на тази група са незаконни, задържането на лица става само от органи с полицейски правомощия”. Екшънът приключи с намесата на прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е задържан главатаря на скандалния доброволен отряд, Петър Низамов – Перата, който рискува до 6 години затвор за незаконно арестуване на хора.

Перата е известен на полицията и с предишни закононарушения. Това което той направи със своите другари не е прецедент. Миналият месец се вдигна голям шум около първия „ловец” на мигранти, Динко от Ямбол. Днес се говори, че доброволните отряди по границата с Турция стават все повече и повече. Изглежда, че засега става въпрос за отряди състоящи се от рецидивисти, хора от подземния свят, които към кражбите, отвличанията, търговията с наркотици и оръжие и т.н. добавят още едно свое занимание – „лов” и ограбване на мигранти по границата.

Но тук изниква въпрос към Сотир Цацаров. Когато Гранична полиция залови група мигранти, преминали нелегално границата, и след като се отсеят бежанците, които търсят закрила, за останалите – икономически мигранти и/или, недай си боже, радикални ислямисти – важат ли българските закони? Това че са преминали границата нелегално, не се ли преследва от тези закони? Не съм чул досега мигрант да бъде задържан, разследван и съден с обвинение за незаконно преминаване на границата. И още. Ако в моя дом влезе крадец и аз, цивилният, успея да го просна на земята и да му завържа ръцете зад гърба, ще рискувам ли да получа до 6 години затвор за „незаконно арестуване” на човек?

„Да просваш когото и да било по очи на земята и да му връзваш ръцете не е патриотизъм”, твърди пред вестник „Стандарт” депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев. „Българските граждани са длъжни да защитават родината си”, репликира Юлиан Ангелов, секретар на парламентарната група на Патриотичен Фронт. ВМРО пък предложи безплатна адвокатска защита на доброволните отряди, срещу които прокуратурата провежда мерки.

Тъжното е, че „ловът” на мигранти показва некадърността на властите, които трябва да се грижат за спокойствието на гражданите и опазването на тяхната държава. Защо ли? От една страна излиза, че в България могат да никнат всякакви формирования, групи, отряди и прочее. Нищо чудно, когато дойде сезонът и тръгна в гората, за да бера гъби, да ме проснат на земята и да ме вържат бабаити, примерно от „Доброволен отряд за опазване на природата от гъбарите”. От друга страна самото наличие на отряди за „лов” на мигранти показва, че властите не са в състояние да охраняват ефикасно границите на страната. Не искам да коментирам някои еретични хипотези, че тези отряди на практика пречат на корумпирани гранични полицаи да закрилят, естествено срещу заплащане, каналджиите на мигранти.

Наближава лятото. Опасенията са, че е възможна вълна от мигранти към България, както от гръцката така и от турската граница. Правителството праща военни в подкрепа на полицията, в пограничните селища хората са категорични, че могат да се организират в доброволни отряди, за да помагат на МВР за охрана на границата. Такава е засега обстановката. Дано лятото не се окаже прекалено „горещо”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05

България днес - 17 септември 2024 г.

В „България днес“ на 17 септември говорим за празника на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, за Деня на София и празниците на редица други български градове. Ще научите и как се разраства столичния град и каква е българската столица..

публикувано на 17.09.24 в 19:00
Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово..

публикувано на 17.09.24 в 18:43