Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото романтично дуо – Стойка Миланова и Людмил Ангелов с камерен концерт в София

Със сонатен концерт от произведения на гениалните романтици Франц Шуберт, Йоханес Брамс и Цезар Франк, и вълнуващото събитие от сформирането на ново камерно дуо между проф.Стойка Миланова (цигулка) и проф. Людмил Ангелов (пиано), българските класически меломани ще бъдат зарадвани на 13-и юни в НДК, зала 6. Събитието е част от програмата на 47-ото издание на фестивала „Софийски музикални седмици“.

Наследничката на знаменития Давид Ойстрах и възпитаничка на Московската държавна консерватория, днес самата Стойка Миланова е професор в НМА „Панчо Владигеров“ – катедра „цигулка“. Не по-малко известният й партньор е брилянтният пианист Людмил Ангелов, известен у нас и в чужбина като един от най-добрите интерпретатори на Шопен и Владигеров. Той, от своя страна е почетен професор в Нов български университет. И двете музикални академии партнират на фестивала. Проф. Ангелов живее и твори между София и Толедо (Испания) и към забележителната си кариера на солист, камерен изпълнител, педагог, от години е добавил и тази на създател и артистичен директор на фестивала „Пиано Екстраваганца“, провеждан всяка есен в София. Това е първата голяма съвместна изява на новата камерна двойка, в която си партнират български музиканти от световна величина.

За емоцията от новото професионално предизвикателство разказва проф. Стойка Миланова:

Разбира се, очаквам с огромно нетърпение и радост тази наша първа среща с публиката. Свирили сме само веднъж заедно Моцарт на фестивала „Аполония“ и оттогава ми остана хубавото чувство за еднакво ансамблово мислене. Пътищата ни не се пресичаха много във времето. Сега решихме да посвирим и може би аз наложих тази програма, която е много трудна както за мен, така и за пианистите, и Людмил прие да работим заедно без възражения. Отново се възцари единомислие. Радост от съпреживяване на невероятната музика, която свирим. Блажена съм с такъв пианист.

За Стойка Миланова, програмата, за колегиалното възхищение, за времето което събира големите творци и ги напасва като пъзел, разказва проф. Людмил Ангелов:

За мен е огромна чест да свирим заедно и да направим тази прекрасна програма. Като ученик в музикалното училище ходех на нейните концерти и се възхищавах на майсторството й и всичко, което тя правеше за българската музикална култура у нас и по света. Тогава не съм си и представял, че ще дойде момент, в който ще свирим заедно. Прекрасно е, че времето намества частите на пъзела с две съседни и сродни души. Всичко се случва лесно и просто сега. Когато двама музиканти мислят по сходен начин, всичко е ясно. Сега остава трудното – да се изсвири концерта до край и да се изживее заедно с публиката. За мен е голяма чест да направим програмата с такъв изключителен музикант, какъвто е Стойка Миланова. Първо нашите души се отварят, нашите възгледи и усещания за тези сонати, а след това този прекрасен момент достига до слушателите. Надявам се да бъдем на концерта заедно с многобройна публика и всички заедно да изпитаме удоволствие от невероятната музика, написана от гениални композитори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15