Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кеворк Мардиросян отново на българска сцена със „Софийски солисти”

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 24 юни в Централния военен клуб ще се състои концертът на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и солисти Диляна Момчилова – виолончело и проф. Кеворк Мардиросян – цигулка. В програмата ще прозвучат произведения от Стефан Драгостинов, Хайдн и Вивалди. Събитието е част от 47-мото издание на фестивала „Софийски музикални седмици” и повечето от творбите са озаглавени „Лято”. Проф. Мардиросян е роден в България. Преподава в едно от най-престижните музикални учебни заведения в САЩ – Jacobs School of Music – Indiana University, Блумингтън. Носител е на множество международни отличия като изпълнител. Концертирал е по цял свят – Франция, Германия, Испания, Япония, Китай, Италия, САЩ и България. Кеворк Мардиросян се дипломира в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” при проф. Антон Хаджиатанасов и проф. Владимир Аврамов. По-късно е специализант на Arthur Grumiaux в Брюксел и на Yfrah Neaman – в Guildhall School of Music, Лондон.

Ето какво ни разказва виртуозът за предстоящия концерт:

Искрено се вълнувам, защото със „Софийски солисти”, с които имах много участия през 90-те години на м.в., вече 17 г. не сме свирили заедно. Половината от оркестъра са мои бивши колеги, ученици. Пламен Джуров беше човекът, помогнал ми за всичко, случило ми се след завършване на образованието ми тук. Винаги ме е подкрепял и ми е давал „зелена светлина”. Вълнувам се също, защото малко или много годините минават и всеки иска да свири и прави по-хубава музика отпреди. След първата ни репетиция, нещата се получиха и се надявам, че ще направим много хубав концерт. Аз ще свиря Вивалди „Годишните времена”. Диляна Момчилова ще свири Хайдн, Концерт за виолончело в ре мажор и „Лятна сюита” на Стефан Драгостинов, с която ще бъде открит концертът.

Как се чувства на българска земя?

Прекрасно! В къщи съм си! За мен Америка си остава работно място и макар че половината ми живот е минал там, когато се върна тук ми става все по-мило. Човек си спомня за хубавите млади години, за лудориите. Всичко се връща към теб с много повече сантименталност и искреност. Работата ми е свързана с изключително много преподаване, но годишно имам и двайсетина концерта – камерна музика, рецитали, майсторски класове. За мен превръщането на новите таланти в професионалисти от висока класа е задача номер едно. Наскоро мой ученик спечели наградата на Израелската филхармония, друг стана концертмайстор на Детройската опера. Кръстник съм на квартет „Зора“, в който свирят мои студенти. Носи българското име, така, както звучи. Учениците ми са от всички националности. Имам една българка в момента, след период с осем, девет деца от България. Сега имам много азиатци, от Испания, Германия, Русия, американци. Нивото, особено на корейците и китайците, се вдига невероятно много.

Когато отидох в Лондон, трябваше да променя основни неща – припомня си известният цигулар. Проф. Ифра Нийман ме накара да мисля, като видя произведението. Той казваше: „Това е като прекрасен пуловер, който трябва да разнищиш, да го направиш обратно на конец и след това да го оплетеш отново, с това, което си видял в пуловера, но с твоя характер и с твоите думи“. Идеята е как разбираш една партитура, едно произведение. Разбира се, младият човек работи повече с инстинкт, зрелият музикант обмисля повече какво точно му казва композиторът. Това се опитвам да преподам на учениците си – не само да вземат цигулката и да изсвирят нотите безкрайно точно и ритмично, но да създадат нещо. Има много млади таланти – хора като Светлин Русев, Лия Петрова и много други, които сега започнаха да се появяват и са фантастични. А в предстоящия концерт бих искал да изсвиря едни хубави „Годишни времена“ и да знам, че публиката ме чува и разбира. В Бургас ще имам една седмица майсторски клас в рамките на Академия на изкуствата в Созопол, но курсът ми ще бъде в Морското казино в Бургас. Има много деца, които ще дойдат от цял свят. Интересното е, че винаги виждаш нови хора и нови таланти. Отиваш като златотърсач, с надеждата, че ще откриеш нещо специално.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15