Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С премиерата на „Една нощ във Венеция” официално се закриват Бургаски музикални празници „Емил Чакъров” 2016

Снимка: личен архив

След дълъг летен сезон, изпълнен с много музика, Бургас завършва деветото издание на своите празници, посветени на големия български диригент Емил Чакъров. Финалът е на втори септември с „Една нощ във Венеция” – една от най-красивите оперети на „краля на валса” Йохан Щраус-син. Гостите и жителите на морския град ще имат възможността да станат част от бала с маски на големия виенски композитор на XIX век, чиято музика „се лее като шампанско”.

През 2015 г. „Една нощ във Венеция“ донесе на своя режисьор Марио Николов престижна награда, присъдена му от румънското Министерство на културата за постановката в Театър за опера и балет „Олег Дановски” в град Констанца. Тенорът Марио Николов е обичан артист, превъплътил се в най-известните оперетни образи на сцената. В репертоара му са популярните роли на Айзенщайн от „Прилепът”, Тасило от „Графиня Марица”, Баринкай от „Цигански барон”, Парис от „Хубавата Елена”, Едвин от „Царицата на чардаша”, Данило от „Веселата вдовица”. Известен е и като режисьор на оперетите „Прилепът”, „Бал в Савоя”, „Царицата на чардаша” и др. Носител е на наградите „Кристална лира” 2010, 2014 и „Златна лира” за цялостен принос в областта наоперетата и мюзикъла, приза „Музикант на годината” 2013 и др. За спектакъла с Бургаска опера Николов разказва:

Това е постановка, която правих миналата година в Румъния и тя стана спектакъл на годината там. Изключително съм горд и удовлетворен от тази награда. Решихме да я направим и у нас, а поканата дойде от директора на Бургаска опера Александър Текелиев. Това е една от най-хубавите оперети от Щраус. Всъщност е комична опера. Не е типичната оперета, която сме свикнали да слушаме. Изключително хубава, брилянтна музика. Написана е филигранно, а музикалната драматургия е много интересна. Пиеса, с която хората се забавляват от край до край. И точно това ме провокира да я направя, тъй като напрегнатото ежедневие и бързите темпове на живот не само в България, а и в световен мащаб, са толкова големи, че една такава творба би била средство хората да се вълнуват и в същото време да се разтоварват. Тази оперета третира вечна проблематика и затова нейната актуалност е абсолютно съвместима с нашето съвремие.

За успешния екип на постановката, начело с главния диригент на Бургаска опера маестро Иван Кожухаров, продължава да ни разказва Марио Николов:

Диригентът Иван Кожухаров е име, което няма нужда от представяне за българската публика. Художник-сценограф е Иван Токаджиев, също утвърдено име в театъра. Художник по костюмите е Ани Токаджиева, а Галина Калчева – хореограф. Изключително съм щастлив, че работя за пореден път с този екип, тъй като ние имаме реализирани няколко постановки, които се радват на изключителен интерес и години се играят както в Бургас, така и на всички сцени. Примата на музикалния театър Валентина Корчакова е в централната роля на Анина, участват също звездите на Бургаска опера – Мария Цветкова, Георги Султанов и Шмилена Султанова. Съставът е изключително добре подбран, това прави в голяма степен една пиеса успешна. Самият аз ще съм в ролята на херцог Урбино. Не за първи път бургаската публика ще ме гледа в моя постановка. Следя този форум почти от създаването му - девета година, което за град Бургас е едно огромно постижение. Ръководството на Бургаската опера, заедно с общината заслужават адмирации за това, че успяват да съхраняват фестивала и да го развиват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Нещо по-така"

Музикантите от DEEP ZONE Project отново ни поднасят комбинация от клубно звучене с привкус на български фолклор в песента си "Нещо по-така", този път заедно с Бисера и Лидия. Когато Диан Савов, известен като DJ Dian Solo, се обажда на двете певици с..

публикувано на 24.09.24 в 10:15

"Отдавна знам"

Проектът "Пеещи артисти" на продуцента Игор Марковски има вече своята 41-ва песен със заглавие "Отдавна знам". В нея се срещат гласовете на певицата Майя Йорданова и композитора Момчил Колев, който е написал музиката. Синът му Калоян Колев е направил..

публикувано на 23.09.24 в 10:15

"Само морето"

В последните дни на лятото Теди Русева с артистичен псевдоним Тиара представя новата си песен "Само морето". С нея актрисата, чиято музикална кариера е започнала едва преди четири години, сбъдва своя съкровена мечта – да участва в конкурса "Бургас и..

публикувано на 20.09.24 в 10:15