Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България стартира новата европейска структура за гранична охрана

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Знаменателно не само за България, но и за Европа събитие се случи в четвъртък на ГКПП Капитан Андреево на българо-турската граница. Там официално бе открита новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана. За значимостта на събитието говори присъствието, освен на премиера Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, и на европейския комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, на генералния директор на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери, на министри от страни на ЕС и официални лица от Турция.

Стартът на новата структура на Европа именно в България говори за оценка на ролята й за справянето с мигарантската криза. Няколко години България се бореше сама, като изпълняваше стриктно своя ангажимент към ЕС. Много се радвам, че тук е валията на Одрин. Не бива да се приема, че днешното стартиране на Агенцията е насочено срещу Турция. Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор, заяви българският премиер Борисов. И наистина, по думите на еврокомисар Аврамопулос, агенцията ще има и офицер за свръзка в Анкара. Тя ще може да разчита на бюджет от 320 милиона евро. Ще се набляга на операции в Средиземноморието, които са насочени към сигурността на Италия и Гърция. Министър Бъчварова пък изтъкна колко важни са за България цялата екипировка, техниката, специално обучените кучета и термовизионните камери. По думите й страната допринася за работата на службите, за да се създаде този капацитет, този брой на офицери, които ще са необходими за всички граници.

Структурата ще разполага с 1500 души личен състав, а акцент в работата й ще бъдат операциите в горещи точки с проблеми с миграционен натиск. Тя ще има собствено оборудване - плавателни съдове, въздухоплавателни средства и автомобили. Нейна задача ще бъде и подпомагането при реадмисия на нелегалните мигранти. Досегашният директор на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери, който вече оглавява новата структура, от своя страна обясни, че тя изцяло ще се посвети на задачата за ефективно управление на външните граници на Европейския съюз, но ще може да развива и оперативни решения, които засягат най-уязвимите държави - членки. От само себе си се разбира, че България е една от най-уязвимите на първа линия, а новата структура е сигнал за „размърдване“ във вътрешността на Европа, накъдето всъщност тече миграционната река.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

Приключи удостоверяването на машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори в България на 27 октомври. Последната стъпка беше довереното изграждане на софтуера на устройствата и генерирането на хешкод. Той ще се изписва на..

публикувано на 11.10.24 в 18:45

Очаква ни облачно, дъждовно, но топло време в петък

В петък , 11 октомври, минималните температури ще са между 12 и 17°, в София 12°. През деня облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната, ще има валежи от дъжд. Максималните..

публикувано на 10.10.24 в 19:45

България е страната в ЕС с най-висока смъртност при катастрофи

20 400 души са загубили живота си при пътнотранспортни произшествия в ЕС през 2023 г., което представлява намаление с 1% в сравнение с 2022 г., отчетоха от Европейската комисия. Швеция и Дания държат лидерското си място за най-безопасните пътища —..

публикувано на 10.10.24 в 17:51