Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На урок по музика в БНР

Музиката на Радиото се среща с децата

Снимка: БНР

В края на октомври БНР отново отвори врати за малките меломани с поредното издание на своята Музикална образователна програма. Срещата бе с Оркестъра за народна музика на БНР. В емблематичното Първо студио музикантите и диригентът на ансамбъла представиха пред любознателните деца и ученици отделните инструменти и демонстрираха как звученето им се вписва в оркестъра. Беше обърнато специално внимание на типичните за българския фолклор неравноделни ритми. Представени бяха типичните инструменти и характерните особености на различните фолклорни области на България, а диригентът на ансамбъла Димитър Христов увлекателно и достъпно разказа за красотата на автентичния фолклор.

Децата се вълнуват от посещението си в сградата на медията, в студиата. Имат възможността да разгледат музейната експозиция във фоайето, показваща развитието и престижа на БНР.

В своеобразна анкета-интервю се виждат възторженото мнение на децата, дошли на концерта на ОНМ на БНР, част от програмата, преди да влязат на концерт в Първо студио на радиото и техните очаквания.

Петокласникът Денис Делян Буновски казва:

Тук съм, защото някои инструменти ме интересуват и искам да се науча да свиря на китара или пиано. Харесвам също тромпета и арфата, но и много други. Идвам, за да се запозная с китарата. Научих за програмата от учителката ми Вяра Николова. Никога не бях влизал в сградата на БНР и ми харесва, защото е много голяма и хубава. Харесвам и класическата музика и операта и ще посещавам и други такива концерти от програмата.

Най-малкият зрител на концерта Йоан е едва на три години, но убедено споделя интереса си към музиката и музикалните инструменти:

Дошъл съм на концерт с мама. Харесва ми музиката и най-много инструментът контрабас.

Стоян Косов от втори клас знае от какво се интересува и какво ще слуша:

Народна музика и нейните инструменти. Познавам цигулката, акордеона, пианото, барабана, гайдата, тъпана и гъдулката. Баба ме доведе на концерта, след като чула за него по радиото.

Божидара Хохолова разказва за интересите си:

Искам да видя как се свири на някои инструменти, затова съм тук. Познавам някои от тях. Занимавам се с музика. Свиря на пиано и пея.

Следващият участник в анкетата е с изявени интереси към българската фолклорна музика и нейното изучаване. Ето неговите думи:

„Казвам се Николай. На 13 години съм и съм в седми клас на Националното музикално училище „Л. Пипков“ с народно пеене. Дойдох, за да чуя Оркестъра за народна музика на БНР. Разбрах за тази програма от учителя си по народно пеене.“

Музикалната образователна програма на БНР винаги е съобразена с възрастта на младите слушатели. За най-малките тя е просто игра. За тях е най-вълнуващо да докоснат инструментите и да посвирят на тях. Музиканти от Симфоничния оркестър на БНР им показват, помагат и обясняват. Учениците се запознават и с историята на музиката. За тях има малки музикални задачи. От тази година в програмата на медията участват и хористите от Смесения хор и Детския радиохор. Те разкриват пред подрастващите невероятните възможности на човешкия глас и красотата му в оперната и хоровата музика.

Следващите срещи на деца и ученици със Симфоничния оркестър на БНР ще са на: 17 ноември 2016 г., 15 декември 2016 г., 12 януари 2017 г., 26 януари 2017 г., 23 февруари 2017 г., 9 март 2017 г., 23 март 2017 г., 6 април 2017 г., 18 май 2017 г. и 8 юни 2017 г. Участието на деца и родители в образователния форум е напълно достъпно и безплатно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15