Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз котките в новия проект на Христо Йоцов, върху горещи чинели

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Последният музикален проект Jazz Cats на един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена Христо Йоцов ще бъде отново представен на 14 ноември от 19 ч. в клуб „Студио 5” в НДК, пространство, създадено за иновативни арт прояви от всички жанрове. На концерта, който ще е втори поред, поради големия интерес на публиката, ще бъдат представени нови, оригинални пиеси, писани от изпълнителите специално за него. Премиерата на проекта се състоя преди малко повече от месец. Музикантите, които ще излязат на сцената заедно с Христо, са: Арнау Гарофе – тенор саксофон от Испания, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – бас.

Христо Йоцов е отдал живота си на музиката. В рода му има много известни музиканти. Академичното си образование по ударни инструменти получава при проф. Добри Палиев. С „Акустична версия”, чийто съосновател е заедно с пианиста Антони Дончев, печели някои от най-престижните европейски награди за джаз. Йоцов е бил барабанист и аранжор на Биг бенда на БНР. Професор по ударни инструменти в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. В последните години свири предимно в собствени проекти с участието на световноизвестни български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за наши и чуждестранни компании. Има много участия в концерти и фестивали в Европа, Канада, Индия, Израел.

За успешния нов проект разказва Христо Йоцов:

Този проект е най-новият и е част от поредицата неща, които правя с различни формации и музиканти. Винаги включвам млади изпълнители, заради нуждата и заслугата да бъдат сред майсторите и по-големите им събратя. Jazz Cats е псевдоним за джазов музикант, така се наричаме помежду си по света. Новото в проекта е участието на чуждестранен музикант. Това е испанският саксофонист Арнау Гарофе, който от известно време живее в България. Прекрасен тенор саксофонист с голям заряд и много интересен като личност. С удоволствие свирим в този проект. Той съдържа наши композиции, на Арнау, на пианиста Любо Цанев, също страхотен музикант, минал през Berklee College of Music, с много солидно образование на композитор. И, разбира се, познатият на публиката басист Димитър Карамфилов, с който ни свързват много общи неща през последните години. Парчетата са чист джаз на основата на „хард бопа”. От този тип джаз, който хората възприемат най-интуитивно. Много суинг и импровизации. Цялата ни идея за проекта се обедини около котките, които са и на плаката ни.




За творческата си дейност като композитор и новатор в инструментариума и музикалните форми, споделя Христо Йоцов:

След като написах концерти за различни инструменти като кларинет, обой, пиано, маримба, сега довършвам и концерт за виолончело и оркестър. Миналата година реших, че е време да направя един експеримент. Не е правен подобен в историята на музиката, точно в този формат – барабани със симфоничен оркестър. Засега има едно изпълнение на Варненско лято – 2015 година, с Варненски камерен оркестър, диригент Ганчо Ганчев. Концертът поражда у слушателите любопитство и дори недоумение, поради факта, че барабаните се възприемат като ритмичен, а не мелодичен инструмент, но публиката беше много добронамерена и прие този експеримент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15