Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден за здравословно хранене и готвене заедно с деца

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Евро-Ток Интернационал” е водещо европейско сдружение на кулинари и единственото, което извършва e официална консултантска дейност към Европейската комисия и Европейския парламент при приемането на политики и закони в областта на храните, етикетирането, земеделското производство, напитките, виното и аквакултурите. В него влизат над 4000 професионални готвачи и шеф-готвачи от 18 страни-членки на ЕС, обединени в защита на кулинарните традиции и наследство в Европа. Негови членове са и едни от най-добрите кулинари на България. На 14 февруари в Зала Арена Армеец се провежда десетото юбилейно издание на инициативата Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца. Традиционни организатори на събитието са „Евро-Ток България” и Европейската комисия. В периода 14-17 февруари събитието се провежда и в други градове на страната – Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора. Шеф-готвач Жоро Иванов е професионалист с впечатляваща биография, с над 20-годишен опит в ресторанти с висока репутация у нас и в чужбина. Готвил е за много популярни личности, сред които Джон Траволта, Морган Фриймън, Мила Йовович, Бен Афлек и др. Ето какво сподели той за събитието:




СнимкаДенят за европейско здравословно хранене се провежда по един забавен начин. А целта е децата да бъдат съпричастни към това, какво те консумират. Тази година детското кулинарно шоу ще обхване над 1000 деца от цялата страна на възраст от 7 до 12 години. Освен че ще готвят заедно с популярни български готвачи, те ще се забавляват и ще споделят своята визия за храната. Ще направим и дискусия с тях. Основната тема е как децата си представят училищното хранене – училищния стол и бюфет. Ние като организация имаме проекти за училищното изхранване на децата, но те все още не се припознават от общините. Осигуряването на качествена храна за децата е много сериозен ангажимент. Инициативите за здравословно хранене имат смисъл само ако имат последователност, разказва шеф Иванов.

СнимкаВ продължение на 10 години в инициативата са се включили над 6500 деца, над 100 готвачи и 150 доброволци. Идеята е по интерактивен начин да се създаде добра култура на хранене и да се обсъждат с децата важни за тях теми.

Наднорменото тегло и в частност затлъстяването е проблем за цяла Европа. По данни на Националния център по обществено здраве и анализ, от национално представително изследване от 2013 г. сред 3 353 деца на 7-годишна възраст, с наднормено тегло са 32,4 % от момчетата и 28,6 % от момичетата. Нивата на затлъстяване са 15,7% при момчетата и 12,2% при момичетата.

СнимкаПопитахме нашия събеседник, успяват ли да внушат на подрастващите сериозно отношение към здравословното хранене:

Това е основната ни мисия и вярвам, че успяваме. И родителите, и децата търсят по-автентичните продукти. В момента се е скъсала връзката с българското село, което беше източник на качествени продукти. Едно време през ваканцията децата отиваха в провинцията и можеха да се запознаят с отглеждането на зеленчуци, да усетят истинския вкус на млякото, сиренето. Радвам се, че се зараждат нови ферми в България, където се отглеждат висококачествени месодайни породи, както и чисти селскостопански култури. Децата трябва да бъдат приобщени към тези процеси, чрез програми, адаптирани за детските градини и училищата.

На въпроса, дали има бърза, лесна и изпълнима рецепта за добра храна, шеф Иванов с чувство за хумор споделя: Ами да, има. Основният продукт, който използваме, ако държим сами да си го произвеждаме, е един много дълъг процес. Аз се доверявам на производители, които влагат усилие да предложат на пазара един качествен и балансиран продукт. Това е в основата, останалото е желание да го намерим, каза в заключение кулинарният гуру.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва Международният фестивал на етнографското кино "OKO" с акцент върху Украйна

Международният фестивал на етнографското кино "OKO" ще се проведе в София от 8 до 15 ноември. Форумът се осъществява с подкрепата на Националния филмов център, Столичната община, Посолството на Украйна и Держкино на Украйна.  Тази година екипът на..

публикувано на 08.11.24 в 08:40

Учени обсъждат историята и перспективите на Западните български покрайнини

Институтът за исторически изследвания към Българската академия на науките организира днес, 8 ноември, научната конференция на тема "Западните български покрайнини - история и перспективи" по повод 100-годишнината от Учредителния конгрес на..

публикувано на 08.11.24 в 07:20
Снимка: Български антарктически институт

Българска полярна експедиция за 33-ти път изследва Ледения континент

Трийсет и третата българска полярна експедиция се отправя към Антарктида, за да продължи научните си проучвания в сътрудничество с учени от различни страни. За първи път на изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" са и пътешественици от две..

публикувано на 08.11.24 в 06:35