Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пловдивското Dea Coffee посрещат гостите с рисунки върху кафе

БНР Новини
Снимка: личен архив

Когато живееш с вдъхновение, превръщаш дори най-дребния детайл в изкуство. А тайната е да се отнасяш с любов, да гледаш на света с широко отворени очи и да крачиш по собствената си съвсем неповторима, макар понякога тъй грапава и криволичеща пътечка.

Петя Стойчева първо се влюбила в мечтата, а после започнала да търси начини да я осъществи. И ето че вече половин година тя разбужда сетивата с аромата на кафе и дава освежаващо начало на деня. В кокетното си кафене, което с боядисаните в ярки цветове столове, грижливо изписаната с тебешир черна дъска и нарисуваните тухли върху стените напомня куклен дом, все повече пловдивчани отпиват първата си глътка тонус на път за офиса. И задължително се връщат на следващото утро, и всеки път ги чака изненада.

Снимка

Моята мечта беше да отворя малко кафене, уютно, в което да се събират немного хора, за да общуваме спокойно с всеки един от тях – разказва Петя Стойчева. – Затова и мотото на кафенето е: Ние нямаме клиенти, ние имаме гости. Ние държим да посрещнем и изпратим лично всеки наш гост. Така се опознаваме и създаваме по-добър контакт.

Младата дама подплатява сбъдването на мечтата си с умения, които да я превърнат в първокласен барист. Тя изкарва два специализирани курса, единият от които признат в цяла Европа. Ала в основата на всичко стои т.нар. латте арт – рисунките върху кафе, които отдавна я привличат към този свят на богати вкусове, наситени аромати и много страст. Петя се вдъхновява от германския барист Дритан Алсела, чието изкуство на художник с каничка мляко в ръка е познато в цял свят. И нещо повече – успява да замине за Германия и да усвои на място тънкости в латте арт-а лично от големия майстор.

СнимкаИма няколко техники за рисуване върху кафе – обяснява тя. - За да стане рисунката, трябва да има хубава млечна пяна без балончета. Това е едната техника - тя е само с каничка мляко и с млечна пяна, докато за другата има нужда от специална химикалка за рисуване на латте арт. Използват се също топинги, изобщо е въпрос на въображение. Рисунките понякога са предварително замислени, а друг път са персонализирани специално за клиента. При нас например идват хора с молба да направим надписи или рисунки за рожден ден, за празници на бебета или по някакъв друг повод. Но каквото и да измислим, досега нямаме отрицателна реакция от поднасянето на латте арт.

В Dea Coffee– в наименованието на кафенето не случайно присъства думата “богиня”, предлагат кафе с най-високо качество и изпипват дори най-малката подробност. Защото и най-доброто кафе при подготовката може да бъде съсипано и да загорчи. Именно горчивият вкус е знакът, че баристът се е провалил, обяснява Петя Стойчева. А кой би казал, че тази крехка дама с отлични познания в новото си поприще доскоро е фучала на пистите за картинг? При това - носителка на купа “България”, шампионка на Македония и с участие във футболен клуб. Днес обаче е укротила пламъка на състезател и кара картинг единствено за удоволствие. Затова пък влага силите си в развитието на новата си страст – кафенето.

СнимкаОсвен че предлага кафе, приготвено по най-различни начини – еспресо, филтрация, турско кафе на джезве, френска преса, тя очарова клиентите с домашно приготвени сладкиши и интересни коктейли, разбира се, с кафе. Едва ли обаче мнозина от нас могат да се похвалят, че са опитвали и сандвичи с кафе. Е, вече могат да го сторят в Dea Coffee, където с помощта на Дарин Стойков, финалист в кулинарно телевизионно шоу, могат да хапнат хлебче от брашно на каменна мелница с шунка, свежа салата, пресен розов домат и майонеза... с кафе. И всичко това, приготвено с точните съставки в рецептата за успех на Петя Стойчева – любов и страст към кафето и отношение към хората.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Данаил се застъпи пред посланика на САЩ за религиозната свобода в Украйна

В сградата на Светия синод българският патриарх Даниил прие посланика на САЩ в България Кенет Мертен, предаде БТА. Срещата е по искане на американския дипломат. Патриарх Даниил е изтъкнал дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната..

публикувано на 21.08.24 в 09:30

България иска от ЕС защита срещу прекомерния внос на яйца от Украйна

България иска от Еврокомисията да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради прекомерен внос от Украйна, съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов. На среща с представители на Асоциацията за промишлено..

публикувано на 21.08.24 в 08:37

Подаден е жълт код за горещо време в 8 области на Източна България

В сряда  на запад в страната ще е облачно и дъждовно с гръмотевици. Има условия за градушки. Над Източна България ще е предимно слънчево. Минималните температури ще са между 16° и 21°, в София 18°. Максималните ще са от 27° до 37°, в столицата 27°...

публикувано на 20.08.24 в 19:05