Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Занаятът на ковача е символ на дома и огнището, казва майстор-занаятчията Атанас Пеев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Дойде ли Атанасовден и зимата си отива! – това казвали старите българи, които отбелязвали празника на Св. Атанасий Велики на 31 януари, по стар стил. В наши дни денят за прослава на православния светец е на 18 януари. Първият месец от годината по нашите географски ширини е мразовит, с много сняг и ниски температури. Въпреки това, ако се вслушаме в гласа на природата, ще забележим, че под ледената покривка се подават първите кокичета, някъде от дърветата се обажда птица, а слънцето сякаш се опитва да прогони мрака от дните ни. Въпреки, че празникът е изместен с близо две седмици назад, пак можем да кажем с надежда: идва Атанасовден и прогонва зимата!

Преди деня на Св. Атанасий православните християни почитат Св. Антоний Велики – на 17 януари. Според представите на народа ни Андон и Атанас са двама братя ковачи, затова двата празнични дни се честват и като почит към труда на всички ковачи, ножари, железари и налбанти. Техният празник е повод за срещата ни с един съвременен майстор на изделия от ковано желязо, който сякаш има дарба в занаята, дадена му от небесния покровител.

Атанас Пеев е на 34 години, родом е от Смолян. Завършил е местното художествено училище със специалност металопластика. Откакто се помни, той винаги се е занимава с ковано желязо. Малко по малко ковашката работа стана моя професия – казва Атанас Пеев и продължава:




За да бъдеш добър в занаята, се изисква и много трудолюбие. Това е тежък занаят, не е леко да размахваш чука, затова е нужно да обичаш материала, който обработваш, да обичаш работата си. Най-важното е да го носиш в сърцето, защото успехът идва трудно, а и занаятите ни замират. Преди много години работата на ковача е била сред най-търсените в града и селото. Така е било, защото целият бит в дома е бил свързан с метала. От него са се правели сечива, уреди за обработка на земята, за огнището и т. н. В днешно време аз няма как да се затворя само в ателието и да се отдам единствено на ковашката работа. Моят ден е много разнообразен занимавам се и със скулптура, а в свободното си време свиря на каба гайда. Случва се един ден да съм в работилницата, а на следващия да отида някъде на участие с гайдата. Това ми разнообразява ежедневието и много ме вдъхновява. Никога не се повтарят поръчките за изделията от ковано желязо. Всеки иска нещо различно и процесът на направата е доста интересенот съставянето на модела, до крайния вид на изделието. Техниката и машините помагат и в занаятите, но никога няма да изместят човешкия труд. Кованото желязо не може без да го пипнеш, да го чукнеш и така да си проличи, че човек го е правил. В това е чарът на занаятчийските изделия. Много са хората, които казват, че предпочитат в ежедневието си да използват и да се докосват до неща, направени не от машина, а от човешка ръка.

Ковачът Атанас Пеев беше удостоен с престижната награда „Пазител на традициите” за 2013 година. Майсторът спечели единодушно високата оценка на журито и на публиката сред младите участници в категорията „Занаяти”. В конкурса той се съревноваваше с още седем утвърдени занаятчии от цялата страна. На тържеството по връчването на наградите Атанас Пеев зарадва публиката със свое изпълнение на каба гайда. Добрите оценки и отзиви, които чувам, ми дават повече сила и желание за работа  казва Атанас Пеев и продължава:

За мен приятелите са едно от най-важните неща. Винаги на именния си ден съм с приятели, събираме се, свирим на гайдата, пеем и се веселим това ни е традиция. Аз съм щастлив, че имам много верни приятели, с тях сме и в делник, и в празник, помагаме си във всичко. Ние, родопчаните, сме известни с това, че сме гостоприемни и отворени към хората. Всеки е добре дошъл при нас, няма да оставим никого гладен или да не го приютим в домовете си. Винаги е било така, понеже животът в планината е по-суров, а това прави хората по-сплотени и дружелюбни. Почти всяко дете в Родопите е закърмено със звуците на гайдата. Хубавото е, че децата при нас стават все повече и няма как да не проявят интерес към родопската гайда. Всеки носи нейния глас в душата си, само трябва да се отключи интересът към свиренето на гайдата.


Снимки: БГНЕС, pazitelnatradiciite.com и radiovelikotarnovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора е домакин на Национален кулинарен форум

За първи път в Стара Загора ще се проведе Chef's Food Park като част от третото издание на Националния кулинарния форум „Chef's Secrets – Еволюция на вкуса“ 2025, съобщава БТА. През почивните дни, 8 и 9 февруари, градът под липите ще събере на..

публикувано на 08.02.25 в 07:05

Учебният център на Летище София ще обучава специалисти от цял свят

Авиационният учебен център на Летище София получи акредитация от Световната асоциация на летищата (ACI) и се присъединява към елитната група от 21 обучителни хъба, сред които са тези на водещи европейски летища като Мюнхен, Истанбул и Атина. У..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

В почивните дни – минусови сутрешни температури и дневни над нулата

В събота , 8 февруари, минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 3°, в София - около минус 8°. През деня над Западна и Централна България ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността над Дунавската равнина...

публикувано на 07.02.25 в 18:10