Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Административни пречки оскъпяват продукцията на фермерските пазари

БНР Новини

Хората, които се хранят с биологично чисти продукти, си ги набавят предимно на т. нар. фермерски пазари. Тези тържища обаче съществуват предимно в големите градове, а търгуващите със стоката си производители срещат редица трудности – от спрени земеделски субсидии до непосилни тротоарни такси.

Снимка

На фермерския пазар собствена продукция продават земеделци, както и производители на мед, млечни продукти, хляб, сладкиши, консерви, сладка, биологично вино. Не се допускат търговци, предлагащи чужди плодове и зеленчуци, напитки и храни. Трябва ли обаче продуктите непременно да бъдат био?

Снимка




СнимкаМнението ми е, че не е задължително да бъдат биологично производство – отговаря Елисавета Пъндева от фондацията за биологично земеделие “Биоселена”, която всяка сряда прави фермерския пазар пред сградата на Земеделското министерство в София. – Ако един фермер не пръска и не тори, той също може да излага продукцията си с добро качество, макар и без официално тя да е призната за биопродукт. Такива например са нашите изделия от животински произход, които са традиционни продукти, произведени само от млякото в собствената ферма.

Снимка

Въпреки че контролът над пазарите е поверен на Агенцията за безопасност на храните, от фондацията се опитват да не допускат злоупотреби с продажбата на продукти, които не са собственост на фермерите. При нас ценното е, че производителят има директен контакт с клиента. Така той избягва цялата верига от прекупвачи и продава продукцията си на справедлива цена, която да удовлетворява и двете страни, коментира Елисавета Пъндева.

Снимка

За да продава продукцията си на фермерски пазар, един производител трябва да наеме маса, която струва десет пъти повече от тази на общинските тържища, твърди фермерът Стоян Симеонов. И това е така, защото пазарният ден се таксува като събитие, подобно на митингите и демонстрациите, и за него се плаща тротоарно право, химическа тоалетна, медицински екип, пожарна кола. А всички тези разходи в крайна сметка повишават цената на продуктите.

Стоян Симеонов се занимава професионално с биологично земеделие от девет години. Започва с два парцела, а днес заедно със семейството си и няколко работници обработва 110 декара с трайни насаждения, люцерна и зеленчуци.




СнимкаСтопанството ни се намира в село Лесново близо до Елин Пелин – разказва той. – Ако трудът ни е добре субсидиран, бихме могли да съществуваме, но в момента само 1/6 от фермата се подкрепя с конпенсаторните плащания за биологично производство, затова и винаги сме в нулеви години, винаги има измислени схеми, при които ни отрязват парите. Освен това всеки ден се покачва цената на труда, на енергията, купили сме земи на кредит и имаме доста разходи по изплащането им. Така че много трудно човек може да просъществува, ако се занимава само с този вид земеделие.

Снимка

Според фермера биологичното отглеждане изисква изключителни усилия, защото не се използват машини и всичко се плеви на ръка. Същевременно помощите по програмата за развитие на селските райони са нищожни (около 20 лв. на декар), а вземането на проби и разходите на контролния орган са за сметка на производителя. Та това е скъпото – и винаги се изчерпват парите по тези мерки, добавя Стоян Симеонов. А дали очаква нещо от държавата?

За тези осем-девет години май нищо не очаквам – добавя той. – Сега има 2 години, в които няма да получаваме субсидии, защото няма пари и не е ясно в следващия програмен период какъв бюджет ще има, какво ще се субсидира и дали пак няма да се изчерпят средствата по тази мярка. Така че не очаквам нищо – опитвам се да се справям сам и не знам докога ще издържа.

Снимки: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Животът на траките и откритията на родните учени – на фокус в "Долината на тракийските царе"

"Траки, вино и култура" – е темата на семинар в археологическия комплекс "Долината на тракийските царе" близо до Казанлък, който събира на 22 февруари учени и изследовател от цяла България. Това е девето издание на научния форум, а..

публикувано на 22.02.25 в 08:25

България днес - 21 февруари 2025 г.

В предаването на 21 февруари говорим за Международния ден на майчиния език. Поглеждаме към темата за опазването  на езиковото и културното многообразие от два различни ъгъла – имигрантите в България и българите в чужбина.  Мечтата на три поколения..

публикувано на 21.02.25 в 19:00

През почивните дни ще е мразовито, но слънчево

В събота , 22 февруари, ще остане студено. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, средна и висока. Преди обяд на места в равнините ще има мъгла. Ще духа слаб източен, в Източна България до умерен северен вятър...

публикувано на 21.02.25 в 18:20