Мустафа Сюлейман от шуменското село Загориче е дългогодишен земеделски производител, обработва 8 хил. декара земя, отглежда главно пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, люцерна и овес, около 1000 овце и 500 крави. Но в стопанството му специално внимание е отделено на 8 състезателни коня.
Всичко започва през 2013 година, когато негов приятел му предлага жребеца Херакъл. Състезателният кон носи на стопанина си 16 победи само в рамките на една година и, разбира се, много вълнуващи мигове. Херакъл е последван от конете с интересни имена Агитация, Аргона, Пресиян, Анхила, Шарго, Полигония, Панхила, всичките от породата Английски чистокръвен кон. Конете му участват в множество надбягвания, които се провеждат в различни български села, както и в градовете Исперих и Белослав, а на националните конни надбягвания в Балчик, организирани от Българската национална асоциация за конни надбягвания, печелят първи места. Послeдната голяма гордост на Мустафа е кобилата Панхила.
С новия кон Панхила са свързани и новите надежди на собственика. За пръв път негов кон ще се състезава в чужбина. През март в румънския град Брашов ще се проведат международни конни надбягвания и това е новото предизвикателство не само за Мустафа Сюлейман, но и за 17 годишния Джем и 20 годишния Исмаил, на които са поверени грижите, обучението, а дори и жокейството на елитните коне.След дълги перипетии Мустафа се доверява на младежите, за които казва, че носят любовта към конете в сърцата си.
Според мен трябва повече да разчитаме и да се доверяваме на младите. Така ще успеем да ги задържим в България. Моите момчета прекарват цялото си време около конете. Живеят с техните победи и мога да кажа, че доверието е взаимно. А що се отнася до състезанието в Румъния, общата ни мечта е да докажем, че и българските коне могат да тичат и да побеждават.
Разговорът стига и до менюто на един елитен кон, а гордият собственик с усмивка споделя:
Ние може да го нямаме на трапезата си, но за конете винаги се подбира специална храна – ябълки, моркови, цвекло, пчелен мед, стафиди и специални гранули, доставени от Европа, а през лятото им даваме произведените в стопанството ни ечемик и овес. Целта е конете да са издръжливи и здрави, не охранени.
Мустафа Сюлейман наследява любовта към конете от дедите си и признава, че това е детската му мечта – един ден да има свой кон. А днес неговият син Сюлейман също продължава традицията и участва в отглеждането и грижите за елитните коне.
Земеделският производител от малкото лудогорско село дава работа на 35 семейства като обяснява, че разчита на техния труд и че без тях всичко това би било невъзможно, затова се старае да ги задържи тук и да не заминат в чужбина.
Въпреки капризите на времето, за нас 2018 година бе плодородна. Имахме високи добиви от царевица на фона на слабата реколта от слънчоглед. Успяхме да съберем зимнина за животните ни, казва Мустафа Сюлейман и допълва, че 2019 година ще бъде годината на големите надежди за победи.
Снимки: личен архивПо време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов е поискал защитни мерки срещу вноса в България на пчелен мед с украински произход. Румъния е подкрепила..
Сухопътните войски в България честват бойния си празник. В съобщение на пресцентъра на Министерството на отбраната се отбелязва, че на 19 ноември се навършват 139 г. от славната победа при Сливница и 146 г. от създаването на българските сухопътни..
В Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ в София тази вечер от 18:00 ч. ще бъде представена книгата „Десет велики българолюбци“ на журналистката Милена Димитрова. Разказът за десетте личности от различни националности и епохи съживява..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..