Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 години от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия

Снимка: pdbase.government.bg

Дирекцията на Националния парк /НП/ „Рила” отбелязва 27 години от обявяването на парка за защитена територия. Той е разположен в централните и най-високи части на Рила планина, на територия с обща площ над 81 046 хектара. Създаден е на 24.02.1992 г., за да съхрани комплексите от саморегулиращи се екосистеми и биоразнообразието в тях, както и да запази местообитанията на редки и застрашени видове и съобщества, а също и характерните пейзажи и обекти на неживата природа от световно значение за науката и културата. По случай годишнината, в Регионалния исторически музей на Благоевград започнаха „Дни на Национален парк „Рила” където до 22 февруари експерти от парковата дирекция и специалистите от отдел „Природа” към музея запознават гости и любители на природата с биологичното разнообразие, водното богатство и горите на най-големия национален парк у нас. През почивните дни посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков отварят врати от 9.30 до 17.00 ч. за всеки желаещ да научи интересни факти за защитената територия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45