Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триезично обучение и индивидуален подход предлага ново училище в София

Гонсало Санc: "Искаме да предложим най-важното - привързаността ни към младите хора и желанието ни да ги образоваме"

През септември в София ще бъде открито училището "Кралица София Испанска". Зад тази инициатива стои фондация „Ареналес”, която управлява 23 учебни заведения в 7 държави на 3 континента.Освен тези в Испания, има училища в Германия, Португалия, САЩ, Ангола, Латвия ..., а вече и в България.

Предметите ще се преподават на три езика - испански, български и английски. Задължителните предмети ще се преподават на български език, както се изисква от действащото законодателство. Независимо от това, съвкупността от всички дейности, включително и извънкласните, целят ученикът да бъде обучаван 40% на български език, други 40% да са посветени на испанския, а останалите 20% - на английския език, обяснява управителят на учебното заведение Гонсало Санс, който работи повече от едно десетилетие в България.

Целта ни е да приложим в България три от нещата, в които „Мрежата на училищата Ареналес” е смятана за експерт. На първо място споменатото триезично обучение. На второ - акцентираме на персонализираното внимание, чрез преподавател, който говори лично с ученика на всеки 2 седмици, а със семейството му - всеки месец. На трето място обръщаме специално внимание на технологиите в клас, без това да е в ущърб на традиционния учебник и на краснописа.

Един от стълбовете на училищата „Ареналес” е акцентът върху човешките добродетели. Кои са те и как се предават на учениците?

Всички семейства се опитват да предадат определени ценности на децата си, а нашата основна цел е да им помогнем. Става въпрос за възпитанието в положителни качества като щедрост, искреност, умереност, вътрешна сила, благоразумие и справедливост, които определят това, което се нарича "европейски християнски хуманизъм". Започвайки от 4-ти клас, въвеждаме програмата „Лидер 100”. Родители, учители и ученици участват в практическата реализация на около 25 от тези качества, чрез 100 конкретни дейности по време на учебната година. Това е междудисциплинарна програма, която е родена в Полша и успешно се прилага в стотици училища в Европа и Америка.


В България не е типично учениците да носят униформа, но според Гонсало Санс тя има предимства пред "всекидневното" облекло.

Винаги е имало спор по този въпрос, с противоречиви, но същевременно напълно издържани аргументи. Ние предпочетохме да изберем опростена и практична униформа, която да не се натрапва много, предвид социално-икономически различия, които без съмнение ще съществуват сред нашите ученици.

Каква е ролята на учителя в образованието на децата?

Преподавателите, работещив „Мрежата на училищата Ареналес” не са чисто и просто учители, които преподават, те трябва да предават и своите морални ценности като хора. Добрият учител знае как да намери своето място в учебния процес. Училищната среда е мястото, където всичко, дори и най-дребния жест или коментар, трябва да бъде от полза за момчетата и момичетата. Ние осигуряваме необходимото за учителите постоянно обучение и включването им в иновационни проекти.

Управителят Гонсало Санс обясни пред Радио България и защо новото училище носи името на кралица София?

Тук не става въпрос само за съвпадение на името с това на град София. Фигурата на доня София въплъщава много добре съчетанието на ценностите, които нашето училище иска да предложи на своите възпитаници. Кралица София е родена на Балканите и е педагог по професия. В живота си тя следва както православните, така и католическите традиции, а също така спонсорира много инициативи в полза на младите хора по света.

Снимки: ЧСУ „Кралица София Испанска”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло и облачно с валежи в планините

В петък  ще е облачно, сутринта в низините и мъгливо. На места ще има валежи, в югозападните масиви и в югоизточните райони ще са интензивни. Минималните температури ще са между 10° и 16°, в София 12°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е..

публикувано на 19.09.24 в 19:05

България днес - 19 септември 2024 г.

В "България днес" на 19 септември ви запознаваме с конкурса "Екообщина" –инициатива на френското посолство в България и Френския култ институт, която се стреми да открои добрите, устойчиви практики в градска среда. За него и за различни екологични решения..

публикувано на 19.09.24 в 19:00
Македонският вицепремиер Александър Николски

В България искат оставката на македонския вицепремиер Александър Николски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидите му към България: "Ние ще направим всичко необходимо в Европейската народна партия да знаят какво са говорили и защо е нашето категорично..

публикувано на 19.09.24 в 12:14