Яйцата са неизменен символ на светлия празник Великден. Някогашните традиционни технологии на „изписване” се възраждат, появяват се нови, а сръчните ръце на българските майсторки неуморно творят, превръщайки яйцата в произведения на изкуството. В работата си те използват както естествени черупки, така и основи от най-разнообразни материали.
Великденски яйца с картини на светци изработва Мира Петкова. Основата е керамична заготовка, върху която с огромно внимание се наслагват другите материали. В работата си използва акрилна боя, варак, самосъхнеща теракота. Казва, че техниките не са сложни, но е необходимо време за съхнене на материалите, много важен е и изборът на подходяща картинка. Най-много време отнемат релефните орнаменти, които подчертават лика на светеца и го карат да изпъкне.
Бод след бод се раждат нежните великденски яйца на Любомира Заркова.
Яйцата, изработени в тази техника, представляват ръчна бродерия, монтирана върху стиропорена основа. Извезаният подходящ красив мотив се поставя от лицевата страна, а от обратната се слага плат с цветя или друг десен, след което яйцето се украсява с ширити, панделки, цветя и пеперуди. По думите на Любомира, най-трудно е оформлението на яйцето и изпъването на панамата така, че да няма гънки и да е центрирана много точно, за да изглежда добре.
Цветислава Лозанова е декоратор, и с времето е усвоила достатъчно различни техники, които развива и съвместява една с друга. В резултат се появяват яйца, поразяващи с разнообразие и творческо въображение.
Почти готовото яйце бавно се запечатва с многократно полагане на лак, за да изглежда като порцеланово, с гладка повърхност и дълбочина на изображението, а отделните елементи се подчертават с контури.
Росица Русева използва старинната техника иглонабиване, или казано по друг начин – рисуване с вълна. Това е традиционен начин на декорация, не само на великденски яйца. Често основата е стиропорена, за да е по-правилна формата на яйцето, но може да се работи и само с вълна.
Творческият поглед превръща великденските яйца в красиви и оригинални дизайнерски сувенири, в прекрасен спомен, който остава за дълги години, и ни радва с изящност и неповторимост на изработката.
Снимки: личен архив
В брой 64 на предаването слушайте: В българското училище "Аз Буки Веди" в Кьолн вече 19 години възпитават в народознание деца на наши емигранти – интервю с директора на училището Росица Байрактарски Филм разказва историята на българския..
Японският производител на двигатели, мотоциклети и моторни превозни средства "Кавазаки Мотърс" обяви стратегическо партньорство с българския производител на граждански безпилотни летателни апарати "Дронамикс". Компаниите ще разработват аеро-бутални..
В средата на месец септември, традиционно големият християнски празник Кръстовден (14 септември) слага началото на един от най-очакваните земеделски процеси – кампанията по гроздобер. 2025 година не прави изключение, но поради редица фактори реколтата..
"- Анадолеца или Пашата, както му казваха още, беше най-хубавото куче на Петра. То беше голямо, черно, с дълга космата опашка и увиснали уши, каквито са..
И тази година екипът, проучващ археологическия комплекс Провадия-Солницата, организира на 22 септември Ден на отворените врати. Подготвен е интересен и..
В "България днес" на 22 Септември слушайте: 01:47 - Актуално от България и сънародниците по света 12:55 – В деня на..