На 30 км югоизточно от гр. Добрич и едва на 15 км от черноморския курорт Албена, в китното добруджанско село Прилеп, се намира „Медената къща“. За собствениците – три поколения Михови, това е прекрасно райско кътче в една много малка планина под Добруджанското плато, по поречието на Батовската река – единствената с постоянен водоток в Добруджа. Макар и пенсионери, Недялка и съпругът ѝ Димитър, семейството на дъщеря им и трите им внучета участват активно в грижата за пчелите, без да използват чужда помощ. Добивите в пчелините са по-ниски от други краища на България, поради липсата на интензивно земеделие. „Умишлено се преселихме от Добрич в село Прилеп, защото смятаме, че мястото на пчелите е в горите“, казва собственичката Недялка Михова и допълва:
Това беше една дългогодишна мечта, която успяхме да реализираме заедно със семейството на дъщеря ми. Те са прекрасни млади хора, които повярваха в този поминък и оставиха живота в София и кариерите си, за да работим дружно. Нашата кауза е да покажем натуралните продукти, такива, каквито природата ги създава, защото масово се промени културата на потребление. Хората даже не знаят, че истинският натурален мед кристализира, топят го на водна баня при много високи температура и така унищожават ценните качества на меда като лекарство и като „суперхрана“. Другата ни цел е да покажем, че пчелите ги грози опасност от изчезване. Затова на челно място в къщата сме поставили тезата на Айнщайн, който казва: "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот".
Що се отнася до хората, към които е отправено посланието на „Медената къща“ Недялка Михова пояснява:
Кое прави „Медената къща“ толкова специална?
Направихме опит да възстановим старите пчелни жилища – такива, каквито пчелите са обитавали още от древността по нашите земи. Защото живеейки в този прекрасен климатичен пояс, пчеларството се е развивало от хилядолетия и досега много сериозно – разказва Недялка и допълва.
Влизайки в къщата, посетителите първо се срещат с каменно жилище, дървена хралупа, плетеното жилище. Възстановихме и едно глинено жилище на най-старото пчелно стопанство, открито в Израел отпреди 3500 години. Следващото нещо са слънчевите восъкотопилки, които голяма част от пчеларите притежават.
Те са изобретение на българин - още един повод за гордост.
После следва дегустационната ни зала, където посрещаме гости, черпим ги с истински натурален мед в пита.
Имаме филм, който показва един от пчелините, където работим и голяма част от пчеларските дейности като извличането на меда, разпечатването на питата. Разполагаме и с демонстрационен пчелин, с 10-15 кошера, с почти всички системи, с които пчеларите работим. Голям интерес предизвикват двата стъклени кошера. В единия пчелите се развиват както в природата – няма дървени рамки, а пчелите сами са изградили т.нар. пити и се вижда танцът на пчелите.
Свързваме пчелите с производството на мед. Дали това е достатъчно?
За мен с най-висока лечебна стойност е прополисът – казвадългогодишният пчелар Недялка Михова и допълва: – Пчелите използват меда и прашеца, за да се развиват, изхранват, а прополисът, който събират от пъпките на дърветата, е тяхното лекарство. Той съдържа 7 антибиотика и флавоноиди – това са веществата, които борят раковите клетки. Восъкът също е много полезен. Въобще, пчелните продукти са изключително ценни и дори някога с тях България си е плащала данъците на Византийската империя.
„Медената къща“ целогодишно посреща гости от цяла България, но също така и немски, руски, японски и арабски туристи.
Те радват окото, сбъдват желания и лекуват. Хиляди пясъчни колони, малки и големи, наподобяващи хора, растения или митични животни, са осеяли обширна територия от 50 кв. км в околностите на град Варна. Произходът им до ден днешен не е напълно..
Стари български села с уютни къщи за гости, тишина, разходки сред природата и вкусна домашна храна. Селският туризъм се превръща в предпочитан форма на отдих, особено сред семейства и млади хора, които избират природосъобразния начин на..
Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..