Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите.
Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството.
Не смятам, че можем да говорим за революционна промяна, тъй като всичко, което в еволюционен план се е случвало с храненето, е отнемало дълги периоди от време – казва инж. Ивайла Сопотенска, докторант в Университета по хранителни технологии и журналист в сайта “НаукаOFFNews”. – Но промяна неминуемо ще има, тъй като климатът, обработваемите площи и вкусовете на хората се изменят, а и населението нараства с все по-високи темпове. Вероятно ще бъде въпрос на адаптация – до каква степен ще сме подготвени да оцелеем в едно бъдеще, в което храната ще бъде по-различна, отколкото е днес.
Растителните протеини, съдържащи се в граха, соята и други храни, са една от надеждите за бъдещето. Затова и учените се опитват да извлекат белтъците от бобовите растения и да ги използват за направата на различни храни. Например сладолед от грахов протеин, който Ивайла Сопотенска приготви на Софийския фестивал на науката. Но някои ГМО растения също могат да бъдат източник на протеин – какво е тяхното бъдеще?
Иска ми се да направим разграничение между генномодифицираните и генноредактираните храни, тъй като ГМО храните вече от много законодателства са забранени и не могат да бъдат намерени на пазара – казва тя. – Генна модификация означава да се вземе ген от един животински или растителен вид и да се прикачи към друг, за който той е несвойствен. В бъдеще обаче ще навлязат именно генноредактираните храни – т.е. ще се активират или дезактивират само собствени за растенията гени. Например може да се активира или мултиплицира ген, свързан с добива, и растението да дава повече продукция или пък да бъде активиран ген, свързан с устойчивостта срещу вредители и пестициди. Но тази промяна засяга конкретния организъм и нещата, които той вече носи в генома си. Регулацията на тези храни е толкова сериозна, колкото на генномодифицираните, и в Съединените щати вече се продават някои от тях.
Храната на бъдещето няма да бъде по-малко вкусна от сегашната, нито пък ще представлява хапче с полезни вещества.
Разбира се, в бъдеще ще ни е необходима някаква промяна в нагласата към храната, защото тя вероятно няма да бъде същата, каквато я познаваме днес. Смятам обаче, че когато човек е достатъчно подготвен за научната страна на въпроса, няма да бъде податлив на манипулации, категорична е инж. Ивайла Сопотенска.
И за да не се изпълваме с недоверие и необосновани страхове, учените на бъдещето все по-често ще открехват вратите на своите лаборатории и като добри комуникатори ще обясняват ползите от своите открития.
Монументът на връх Бузлуджа – символ на социалистическата епоха в българската история и "звезда" сред любителите на dark туризма , за пореден път е сцена на фестивал с модерен дух и кауза. За пета година OPEN BUZLUDZHA предлага завладяващо..
В историческата местност Петрова нива в Странджа днес ще бъде отбелязана 122-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Честването се провежда под патронажа на държавния глава и в събитието ще участва и президентът Румен Радев, съобщиха от..
В "България днес" на 15 Август слушайте: 01:55 – Актуално от България и сънародниците по света 14:00 – Православен църковен календар – празнуваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица 20:50 –..
През последните дни по Южното Черноморие има няколко фатални инцидента с удавени туристи , съобщава БНТ. Силният североизточен вятър и мъртвото течение..
Министърът на здравеопазването доц. д-р Силви Кирилов, откри вертолетно летище в Кърджали, съобщи пресцентърът на МЗ. Площадката е на територията на..
Четиринадесетото издание на Международния кулинарно-фолклорен фестивал "Банатски вкусотии – традициите на моето село" ще се проведе на 16 август 2025 г.,..