Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интернет платформа ще предотвратява двойния стандарт в командировките на работниците в ЕС

Снимка: eu-watchdog.com

Преди повече от година Европейският парламент промени правилата за фирмите от Източна Европа, които командироват работници в западноевропейските страни. Причината: двоен стандарт в заплащането и осигуряването в ущърб на временно работещите, както и подбиване на цената на труда на територията на страната домакин.

Според новия регламент, когато работодателите изпращат свои работници или сътрудници в друга европейска страна, трябва да им осигурят еднакво заплащане за еднаква работа на едно и също място. Освен това разходите за път и настаняване трябва да бъдат за сметка на работодателя, който е длъжен да осигури също и достойни условия за настаняване в съответствие с националното законодателство.

Продължителността на командировката е до 12 месеца, като срокът може да бъде удължен с още шест месеца. След изтичането му, работникът може да продължи да работи в чуждата страна, но вече според условията на трудовото законодателство в държавата домакин.

В подкрепа на новите европейски правила бе създадена платформата “WATCHDOG” „за наблюдение и механизъм за мониторинг на процесите по командироване на работниците  на територията на Европейки съюз“.

Според председателя на Комисията по труда, социалната и демографската политика към НС Хасан Адемов е особено важно нивото на квалификация и образование да се срещнат в рамките на Европейския съюз съответно с коректното ниво на заплащане. Ако всички заинтересовани страни, свързани чрез тази платформа като Главна инспекция по труда, държавните  институции и синдикати създадат сигурни, легални механизми за контрол – това означава, че правата на командированите работници ще бъдат спазени. В този смисъл създаването на тази платформа е една голяма крачка към решаването на този проблем.

Платформата е плод на съвместните усилия на КТ „ Подкрепа“ и девет страни-членки на ЕС, социални партньори и изследователски институти от Дания, Кипър, Латвия, Румъния, Чехия, Словакия, Испания, Италия и България.

По думите на президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, хората, които тръгват да търсят препитание извън страната си на произход, е хубаво да знаят какви права имат там, където отиват. Когато попаднат на място и имат съмнения или недостатъчна информация и техните права се накърняват – имат инструмента, който най-малкото ги информира и могат да потърсят правата си. В този смисъл считам за изключително важно партньорството ни с българската Главна инспекция по труда(ГИТ).

В момента платформата се намира на сайтовете на партньорските организации, в т.ч. и на сайта на КТ „Подкрепа“ и ще бъде предоставена и за безплатно ползване от ГИТ. Изгражда се и Фейсбук страница.

Тъй като тя е отворена платформа, няма някакви утежняващи механизми за идентификация при използването й – отбеляза ръководителят на проекта от страна на КТ „ Подкрепа“ Тодор Качков:

Вече е достъпна за всички и ние ще се погрижим информацията за съществуването й да достигне до повече хора. В момента е само на английски език. Наш ангажимент е в рамките на месец и половина тя да бъде преведена в този вид на български, чешки, словашки, латвийски и на останалите езици на страните партньори. Процесът на увеличаване на езиците в нея вероятно ще продължи до една година, заради огромния обем информация. Целта е при възникнал проблем работникът да може да потърси консултация и помощ. С ГИТ изготвяме рамков договор за сътрудничество, в който да потърсим механизмите за бърза реакция от тяхна страна. Въпреки, че акцентът в платформата е върху командированите работници, от нея могат да се възползват и български граждани, които работят на територията на ЕС. Знаем, че България е шампион в това отношение на територията на ЕС. Затова би трябвало да се оказва повече подкрепа за българския работник в чужбина, който да знае, че държавата стои зад него, както и синдикатите. Няма значение къде членува, въпросът е принципен, дори и да не членува в синдикат, след като е работещ – той има права.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57