Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празникът на най-българското ястие е в село Смилян

Димяща купичка с най-българската вкусотия ще събере на празник в Родопите любителите на смилянския боб. И дори да надойдат гости от цялата страна, за всекиго ще има порция от топящия се на небцето специалитет с дъх на джоджен и горещо масло.

Топовен гръм ще открие на 19 октомври Празника на смилянския фасул в едноименното село, разположено на двата бряга на река Арда. В духа на празненството салютът ще бъде даден от автентично оръдие – „Фасулено топче”. То е реплика на легендарното „Черешово топче” – малко оръдие от черешово дърво, изобретено от борците за свобода на България през 1876.



Наричаме топчето „фасулено” не защото гърми с фасул, а заради двете „бобени зърна“ вместо колела – разказва Илия Годев, секретар на местното читалище „Проф. Асен Златаров”. − Ние си имаме вече отработена традиция и специален човек, който подготвя взрива, тъй като се стреля с барут. Фасуленото топче се изнася на ръце на площадката пред читалището, където се разполага откритата сцена, запалва се и така се дава началото на празника.

Празникът на смилянския фасул се провежда всяка година към края на октомври, когато жителите на селото вече са прибрали реколтата си. Тогава те могат с отпусната душа да се повеселят и да вкусят от продуктите, отгледани с техните ръце. На тържеството ще бъде представено изложение на производителите. Те ще се състезават за най-атрактивно аранжиран щанд − не само със смилянски боб, но и с характерните за района мед, сушени билки, картофи, млечни изделия, мариновани продукти от диворастящи гъби.

Предвидена е също така музикално-хумористична програма с участието на гости и местни състави към читалището, училището и детската градина. И още: планинско бягане „Смилянски фасул”, „Игри на фасула” и конкурс за пано, в който децата ще изложат своите рисунки от зърната на същия този фасул.

Имаме едно пано в етнографската сбирка „Смилянски фасул и родопски терлици”, което детето е направило от пяна – сложило е голяма тенджера с надпис „Марс” и е добавило „Храна за космонавти” – продължава разказа си Илия Годев, добавяйки с усмивка, че е спорно дали бобът е храна за космонавти или пък гориво за ракетни двигатели /поради отделянето на чревни газове, което иначе е доста здравословно – б.а./. – Срещат се много различни и уникални хрумвания, тъй като детското въображение няма граници. Разбира се, сложността на изработката нерядко пада върху семействата – родители, баби, дядовци, но хубавото на този конкурс е, че дава възможност на представителите на поколенията в една фамилия да прекарат време заедно, докато подготвят паното.

На тържеството си село Смилян очаква минимум 4 хиляди гости, колкото са дошли през миналата година. Тогава всички били нагостени с ястия, приготвени от общо 300 кг фасул. Разбира се, смилянчани и този път ще раздават курбан за здраве и боб чорба с неповторим вкус, подхранван от магията на празника.

Тази разновидност на фасула се отличава с по-високо съдържание на растителни протеини, а като вкусови качества − с плътност и масленост на структурата на зърното, вместо с обичайната сипкавост, характерна за другите видове боб – обяснява Илия Годев. – Продуктът се отглежда изключително в домакинствата, а не като индустриална култура. Всяко семейство в селото си засажда боб предимно за собствени нужди, въпреки че с повишаването на пазарния интерес вече имаме и по-големи площи. Най-голямата от тях е 2,5 декара фасул.

За да разкрие душата си, на смилянския боб му трябват само две неща – джоджен и разтопено масло, което се прибавя в последния момент. Ако не вярвате, отскочете на празника в село Смилян, за да опитате от виртуозно сготвената боб чорба, а пък ако ви провърви – и да научите други тайни за съвършеното приготвяне на най-българското ястие.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 39

В брой 39 на предаването слушайте: За България и Венсан Дюпюи, или как един французин решава да стане учител у нас - среща с дългогодишния преподавател по история и география във Френски лицей "Виктор Юго" в София; На гости на българската..

публикувано на 20.02.25 в 12:00
Министърът на отбраната Атанас Запрянов

Министри разказват на депутатите за "въпросника" на САЩ

Парламентът ще изслуша днес министъра на отбраната Атанас Запрянов и министъра на външните работи Георг Георгиев относно "въпросник", изготвен от страна на САЩ, по теми, свързани с готовността на България за участие в специална военна операция на..

публикувано на 20.02.25 в 07:15

Втори ден на бойкот на веригите за хранителни стоки

Втори ден на бойкот на търговските вериги за хранителни стоки обявиха обществени организации за 20 февруари, след като отчетоха успех на първата такава инициатива у нас. В първия ден на бойкота по данни на Министерството на финансите оборотът на..

публикувано на 20.02.25 в 06:35