Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато над езерото Мичиган в САЩ се развя българският флаг

Буйно мъжко хоро извиха двайсет смелчаци в ледените води на езерото Мичиган, развявайки българския флаг. Други триста души българи им се радваха от брега, подскачайки и те под звуците на тъпана и гайдата. Градусът на настроението ги бе накарал да забравят за температурата леко над нулата и поривите на вятъра.

Малко преди това отец Грую Цонков от църквата „Света София“ край Чикаго отслужи празнична литургия, благослови присъстващите и хвърли кръста.



Ловко успя да го извади от ледените дълбини роденият в Разград Иво Костов. Така за поредна година чикагските българи отбелязаха богоявленската традиция.

Цялата сложна организация на тази емоционална и мащабна проява на българщината на 8 000 километра от родината е дело на 29-годишния Делчо Стоев и неговата приятелка Соня Петрова.


Делчо емигрира от България с родителите си през 2004 г., но и до днес продължава да я носи в сърцето. За това, как му идва идеята за богоявленската инициатива в Чикаго, той разказва:

Преди години, още като малък в Кърджали, където съм израснал, всяка година на 6 януари скачах в язовира. Поради тази причина исках да създам нещо такова и тук, в Чикаго, където има голяма българска общност. Дотогава никъде в Америка не се празнуваше Йордановден, никой не е имал грижата да се заеме с това. Гледах как в България изпълняват този ритуал. Явно наскоро са вкарали хорáта, които се играят във водата, преди години това го нямаше. Събират се много хора – лъчезарни, усмихнати. Почитат традициите си. Това ми даде хъс да организирам и тук такъв празник.

Началото Делчо полага сам през 2015 г. Миналата година се събира рекордна публика – към 360 човека. За сметка на това тази година рекорден е броят на дръзналите да се хвърлят в ледените води. Този път в инициативата се включи и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, за което съм изключително признателен, сподели Делчо. Организаторът на събитието се оказа както сред смелчаците в ледените води, така и с гайда в ръце, тъй като преди 3 месеца специално е започнал да взима уроци при гайдаря Кирил Кетев.

За емоцията да развееш българския флаг над Мичиган, Делчо Стоев казва:



Невероятно е. Аз и поради тази причина подех инициативата да направя нещо различно за българите тук – да се съберем колкото може повече хора, заедно да изживеем момента и да поддържаме българските традиции.

А сега нашите хора в Чикаго се стягат за втора година да отбележат българската Сурва. Събитието се организира от други двама ентусиасти – Емил Миланов и Николай Василев от Перник.



Но, както казва Делчо, българската общност е сплотена не само в празник, но и в делник: Българите тук се поддържат, всеки гледа да помага на другия. Голяма част от тях живеят с мисълта един ден да се върнат в родината. Животът в странство не винаги е сбъдната мечта, а всеки житейски избор има своята цена.

Животът на българина тук минава в 10-12-часов работен ден, каране на камиони и малко време, оставащо за семейството. Особено това се отнася за тираджиите, които са със седмици на пътя.

Когато са в почивка, предпочитат да се отбият в българските културни центрове, българските кафенета, дискотеки и фолклорни клубове, да заведат децата си в българските неделни училища – една малка България, далеч от корените си (по данни на Министерството на външните работи само в САЩ българите са 300 000).

От около две години държавата обмисля стратегии за връщане на разпилените по света българи, в родината. Бе лансирана идеята за финансово стимулиране на младите хора, готови да направят тази крачка, със суми до 1200 лева месечно в рамките на година. Дали обаче това е пътят за връщането им в България? Ако направят 1200 лева пенсията – да, – смее се Делчо, а после, вече сериозно, добавя: Не мисля, че това би помогнало младите хора да се върнат. Особено ако трябва да издържат семейства. Всъщност, според него, именно финансовият проблем е основният, който гони българите далеч от родината. Относно останалото, както посочва той, България си е прекалено привлекателна. Тя има абсолютно всичко.

Снимките са предоставени от Делчо Стоев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище Пловдив пуска нови авиолинии за зимния туристически сезон

Летище Пловдив ще има зимна авиолиния до Бирмингам във Великобритания  по повод предстоящия зимен туристически сезон. Първият полет предстои на 2 ноември. В момента до Пловдив има редовни полети от Лондон и Манчестър. През зимния сезон освен..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Българчета спечелиха 5 медала от международна олимпиада по астрофизика в Непал

Възпитаникът на Математическата гимназия във Варна Светослав Арабов спечели златен медал на Младежката международна олимпиада по астрономия и физика, предава БТА. Състезанието е проведено от 3 до 10 октомври в град Катманду, Непал. В него са участвали..

публикувано на 10.10.24 в 14:15
Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември

Проверката на правната комисия на Европейския парламент не е установила конфликт на интереси по отношение на българския кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева. На 5 ноември предстои тя да бъде изслушана в Комисията по промишленост, изследвания и..

публикувано на 10.10.24 в 13:45