Според народното вярване от Тодоровден нататък денят започва да расте, а времето става все по-топло. Счита се, че на този ден всеки, който има кон, трябва да го изведе и да участва в празничните надбягвания. Стопаните правят това с особено внимание и тържественост като предварително окичват конете си с венци от здравец и кукуряк.
Известното с конните си бази разложко село Бачево ще отпразнува Тодоровден (7 март) с традиционните надбягвания с коне. На празника, който се отбелязва в първата събота от Великденските пости, и млади, и стари се обличат с носии. Тодоровден ще започне с утринна литургия в местния храм “Св. Димитър”, а след това в центъра на селото ще се състои ритуалът “Кланяне на млади булки” – скорошните невести, обърнати към изгрева, ще се поклонят три пъти на свекървите си, за да покажат колко ниско могат да жънат. Преди обед в местността Власовица пък ще бъде даден старт на кушиите. В тях през последните години се включват и много жени, които неизменно са сред призьорите. Веселбата на празника ще допълни богата фолклорна програма.
Любовта на бачевци към конете не е случайна – конят присъства в герба на селото, а коневъдството е основно препитание в селото. Трите конни бази привличат множество туристи, включително от чужбина, предлагайки езда, разходки, стрелба с лък, както и все по-популярната хипотерапия (лечение с помощта на коне). В Бачево живеят хиляда и шестотин жители, много от които са младежи.
За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...