Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 май - Ден на Европа

ЕС показва на практика значението на думите солидарност и единство

Снимка: ec.europa.eu

Европейският съюз посреща своя празник в условия на безпрецедентна по мащабите си здравна и икономическа криза, породена от пандемията с Covid-19. Тази година Денят на Европа е по-особен и заради две кръгли годишнини от исторически за европейския проект събития - 75 години от края на Втората световна война и 70 години от декларацията на френския външен министър Робер Шуман, полагаща основите на Обединена Европа. „През последните 75 години ние заедно в Европа доказахме, че мирът, сътрудничеството и приятелството, отвъд националните граници са най-добрата основа за просперитета и растежа“ – заяви в интервю за Радио България Никола Миладинов, пресаташе на Представителството на Европейската комисия в България.

Кризата с Covid-19 изведе на преден план някои основни достижения на общността, които в последно време сякаш бяха приемани за даденост. Денят на Европа е още една възможност да преоткрием мира, свободата, върховенство на закона и демокрация като висши ценности на обществото.  Да работим за икономика за всички, която дава възможност на хората да живеят спокойно, заедно и възползвайки се от повече икономически и технологични възможности. Всички тези теми присъстват в събитията, с които тази година отбелязваме празничния ден, изцяло онлайн:

„В столицата, а и в цяла България вече започнахме честването с онлайн инициативи – посочи Миладинов. – Обединихме усилия с колегите си от други европейски информационни мрежи в България за кампанията „Оставаме солидарни“. Вече цяла седмица, със специално съдържание онлайн, хората научават за множеството партньорски организации, които предоставят услуги и информация, свързана с политиките на ЕС. Кулминацията е на 9 май от 11 часа, когато българският комисар Мария Габриел ще проведе онлайн диалог с гражданите от цяла България. Темата на събитието е „Ден на Европа 2020: Още по-силни заедно. Европейска солидарност по време на криза“. В рамките на 1 час комисар Габриел, която отговаря за научните изследвания, културата, образованието и младежта,ще даде информация за мерките, които ЕС предприема в помощ на държавите членки. Тя ще отговаря на въпроси на гражданите за най-силното ни оръжие срещу кризата – науката и иновациите.


Гражданският диалог ще се излъчи в реално време, от 11 до 12 часа, на интернет страницата на Представителството на ЕК в България, във фейсбук страницата ни, както и по програма „Христо Ботев“ на БНР и по БНТ2. Една от темите на дебата е посветена на хората, които са на първа линия в борбата с Covid-19 – лекарите“.

Една инициатива показа на практика значението на думите солидарност и единство по време на криза. По идея на ЕК и нейния председател Урсула фон дер Лайен, бе поставено начало на дарителска кампания в световен мащаб, подпомагаща разработването на ваксина и ефективни методи за диагностика и лечение на коронавируса. Още в първия ден от нея, бяха събрани над 7 милиарда евро. Добри новини се чуха и след онлайн срещата „ЕС-Западни Балкани“, чийто домакин на 6 май бе ротационният председател на Съвета на ЕС – Хърватия.  Стана ясно, че ЕС отпуска финансова помощ от 3,3 милиарда евро в полза на гражданите от Западните Балкани и преодоляването на хуманитарните и здравни последици в региона, предизвикани от Covid-19 .

 „Ние носим специална отговорност да подпомогнем в тази пандемия нашите партньори от Западните Балкани, тъй като тяхното бъдеще е да са част от Европейския съюз“- изтъкна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Снимки: ec.europa.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съдът допусна до изборите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" (едната от двете фракции на ДПС) за участие в парламентарните избори на 27..

обновено на 11.09.24 в 17:22

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07