Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 62

| обновено на 08.05.20 в 19:43
Корабът „Анастасия” направи днес своя първи курс до остров Света Анастасия, като голяма част от първите пасажери за този сезон бяха журналисти.
Снимка: БТА

На 13 май се възстановява вътрешният туризъм
В деня на падането на извънредното положение − 13 май, се възстановява вътрешният туризъм. Най-напред ще бъдат отворени къщите за гости и малките хотели при спазване на санитарните мерки. Засега обаче няма яснота кога страната ни ще започне да приема чуждестранни летовници, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за БНТ. Подготвят се и плажовете по морето. В момента на европейско ниво се обсъжда възможността след 15 юни да се възстановяват полетите.

Стартира кампанията „Резервирай в България“ в подкрепа на българския туризъм
Кампанията, представяща различни възможности за почивки и туризъм в България, преминава онлайн на сайта www.bgtourism.bg ​− от днес до 10 май. Близо 150 участници − хотели и места за настаняване, туристически забележителности, туристически обекти и компании, работещи в сферата на туризма, ще представят своите продукти. Информацията е достъпна на български, руски и английски език. 

1872 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас
Доказани са нови 7 случая на коронавирус в България: по един в Пловдив, Кърджали, Кюстендил, Разград и 3 в София. С това общо регистрираните инфектирани стават 1872, показват данните на Националния оперативен щаб към 17,00 часа на 8 май.

379 души с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в болница, от тях 49 са в интензивни отделения. 201 са медицинските служители с потвърден коронавирус, или 11% от всички установени случаи на Covid-19. Средната възраст на хората, при които е доказана инфекцията, е 48 г. Днес има две нови жертви. Починалите са общо 86, а оздравелите − 401 души.

92-годишният дядо Тодор пребори Covid-19 в софийска болница
След едномесечно лечение 92-годишен пациент е успял да пребори коронавируса и днес беше изписан от Военно-медицинска академия в София. Това съобщиха медиците в официалната Фейсбук страница на здравното заведение. Лекарите отбелязват, че дядо Тодор има изключително силен дух и освен това попада в статистиката на най-възрастните пациенти в Европа, преминали през това изпитание.
Областният управител на Видин поиска помощ срещу коронавируса
Кризата с Covid-19 във Видин продължава да е много тежка. Областният управител Момчил Станков поиска помощ, включително и от армията. При персонал от 450 души в областната болница, 43-ма имат положителни проби за коронавирус. Момчил Станков помоли Националния оперативен щаб, министъра на здравеопазването и военния министър за незабавна помощ за дезинфекция на болницата. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и член на Националния оперативен щаб заяви пред БНР, че има голяма епидемична разлика в отделните региони на страната. „Във Видинско заболеваемостта е изразена, докато в Търговищка област все още няма открит случай”, каза още той.

Връщат ограничителните мерки след три поредни дни с над 100 случая
„Очевидно сме много далече от края на епидемията”, коментира главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев пред БНР. Експертът обясни повечето новооткрити случаи в последните дни с по-големия брой изследвани проби. „Ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за сто новозаразени с коронавирус, това би било сигнал, че трябва да се върнат някои ограничителни мерки”, заяви още Ангел Кунчев, уточнявайки, че „засега вероятността е малка”.

Резултатите от домовете за възрастни хора не са толкова лоши
„Създава се усещането, че тези домове са пламнали”, коментира Ангел Кунчев. Според статистиката, която той изнесе, в момента около 60 души от домуващите са заразени и още 20 от персонала при общо 15 хил. обитатели на тези домове и близо 2 хил. работещи в тях. „Като процент не е високо, но лошото е, че е концентрирано в няколко заведения”, каза още той.

Пътници без маски в столичния градски транспорт ще бъдат глобявани
Екипи от контрольори и полицаи започват масови проверки за носене на маски в градския транспорт в София. Пътниците без маски ще бъдат санкционирани. Това каза пред частната „Нова телевизия“ директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. От 11 май, понеделник, столичният градски транспорт се връща към нормалния си график.

НС прие на първо четене промените в Закона за здравето
Министърът на здравеопазването да определя с акт противоепидемични мерки по предложение на главния държавен санитарен инспектор и регионалните здравни инспектори, предвиждат приетите промени. Текстовете не бяха подкрепени единствено от БСП, чиито депутати гласуваха „въздържал се”. Социалистите оспориха прехвърлената отговорност за продължаващите противоепидемични мерки и след извънредното положение изцяло върху здравния министър. Левицата счита също, че въвеждането на режим на „санитарна извънредна обстановка“ няма конституционна основа.С измененията в закона се предвижда продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13 май, когато е краят на извънредното положение. Още 2 месеца ще важат и забраната да се налагат запори, възможността за намаляване на наема на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, както и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

Силен спад в производството, строителството и търговията на дребно
През март промишленото производство се е понижило с 5,1%, докато спадът в строителството и търговията на дребно са двуцифрени, показват данните на Националния статистически институт. Лошите резултати се обясняват с пандемията от коронавирус и с множеството ограничителни мерки. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на мебели – с 25%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 21,8%, производството на обувки и други кожени изделия – с 18,5%. Съществено увеличение пък е регистрирано при производството на лекарства – с 14,4%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9,9 %. Още данни от националната статистика − ТУК.

Бизнесът няма да може скоро да бъде какъвто го познаваме отпреди Covid-19, коментира пред БНР Калоян Беличовски, тийм лидер в компания за подбор на персонал. По думите му, с отпускане на строгите мерки, ситуацията постепенно се променя, но в следващите месеци ще стане ясен истинският размер на щетите и последствията от кризата.

Ромски активисти обвиниха евродепутата Ангел Джамбазки в дискриминация
Ромски активисти ще внесат жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу изказване на евродепутата Ангел Джамбазки. Повод за недоволството им е видеообръщение в социалните мрежи, в което евродепутатът настоява в ромските квартали да бъдат възстановени контролно-пропускателните пунктове, защото жителите им са „потенциалните носители на заразата“. Активистите призоваха Ангел Джамбазки да се извини публично на българските роми.

Очаква се съдебното решение за върнатите от Франция българи
Адвокатът на върнатите от Франция български сезонни работници Кантен Декамп очаква да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на българите срещу недопускането им на френска територия. В интервю за БНР той каза, че не може да се отказва достъп на български граждани при положение, че България е член на ЕС. Другата страна на неговия иск е, че те са били поставени в особени условия – „да чакат в нещо между хотел и затвор”. Телефоните им са били иззети, не са имали и интернет. „Не става въпрос за престъпници, а за хора, които идват да работят във Франция, а са лишени от различни права и свободи, без да са го заслужили”, коментира френският защитник. Още по темата - ТУК.

Работещите в танцови и музикални зали искат да отворят след 13 май
След отмяната на извънредното положение да бъде разрешено залите да заработят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.За това настояват в петиция до премиера, оперативния щаб и министрите на здравеопазването и на културата работещите в танцови, творчески и музикални зали. Ситуацията поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, пише в документа. Само за един ден петицията е подписана от над 1800 души.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова + екип „Новини”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 7

В седмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов гостуваме на българите в Албания, за да узнаем повече за Голо бърдо и неговите хора. От учители и кметове научаваме и как българите в Гора пазят езика и културурата си, а също - с какви..

публикувано на 04.07.24 в 12:00

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00