Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 70

Илюстрация: Георги Цветков

НОЩ: Подготовката ни започна през януари и даде добри резултати
Противоепидемичните мерки в България са въведени много по-рано, отколкото в други страни, с цел да не се претовари системата на здравеопазването, коментира на брифинг проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с Covid-19. „Цифрите сами говорят, че у нас заболелите и починалите са по-малко“ - обобщи той и подчерта, че мерките са били умерени - без полицейски часове, забрана за напускане на дома и декларации за излизане до магазина. Според Кантарджиев, направеният досега брой изследвания е достатъчен за страна с нашия ресурс. Запис от брифинга може да чуете ТУК

2175 са регистрираните случаи на Covid-19  в България
Към 16 май в лечебни заведения с потвърдена коронавирусна инфекция са 322 пациенти, като 45 от тях са настанени в интензивни отделения. Общият брой на починалите е 105. 573 души са напълно излекувани. За последното денонощие са изследвани 1161 проби, 37 от които са дали положителен резултат за Covid-19.

Пазарджишката болница изнемогва от недостиг на персонал
Ръководството на болницата в Пазарджик се обърна с молба за помощ към останалите здравни заведения в страната. За работата на най-голямото интензивно отделение в областта е необходимо попълване на персонала. 14 са заразените медици, които се лекуват в домовете си. В отделението са останали трима лекари, които вече са изтощени. Помагат им четирима доброволци - пристигналата от Мюнхен онколожка д-р Кристина Дечева, една медицинска сестра и двама спортисти, които изпълняват санитарни задължения. Още информация - ТУК

Турция отваря граници за българи, нуждаещи се от лечение
От 20 май 2020 г. Турция започва да пропуска свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски клиники, с до двама придружители, без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Това съобщи българското Министерство на външните работи. При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се извършват PCR тестове за Covid-19 срещу заплащане или ще се вземат проби за PCR тест.

Безработните ще могат да работят на полето, без да губят помощите си
Безработните, решили да работят в селското стопанство, няма да губят правото си на социални помощи. Този труд обаче няма да им бъде зачетен като трудов стаж. Това е част от мерките по облекчаване на наемането на сезонна работна ръка в земеделието, публикувани в "Държавен вестник".

Очаква се възстановяване на авиацията до 50 % до края на годината
ризата с Covid-19 дава преки и косвени щети в сферата на транспорта. Все още не може да се посочи точният им размер. Това заяви в интервю за Нова телевизия министърът на транспорта Росен Желязков. Свиването в организирания превоз и авиацията се дължи на ограничителните мерки при пътуванията. В авиационния сектор до края на 2020 г. се очаква възстановяване до 50% от обемите от 2019 г., а през 2021 г. - до 70%. На 19 май, по инициатива на премиера Бойко Борисов ще се проведе среща между България, Гърция, Сърбия и Румъния, на която ще бъдат обсъдени координирани действия за облекчаване на пътуването между държавите, анонсира Желязков.

Първи исторически възстановки след извънредното положение
При засилен туристически интерес в археологическия резерват Никополис ад Иструм до Велико Търново, Северна България, се провеждат първите в страната демонстрации и исторически възстановки след отмяната на извънредното положение. При спазване на правилата за отстояние посетителите се включват в демонстрациите на облекло, снаряжение, занаяти и бит на хората от античния град.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00