Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донорството като част от сътворението на живота

4
Снимка: Фондация Майки за Донорство

„Майки за донорство“ – така са нарекли своята доброволческа фондация група жени, които помагат, за да се раждат повече деца в България. За даряването на генетичен материал от млади и здрави хора, обикновено вече станали родители, се говори у нас сравнително отскоро, приблизително 10-тина години. По информация на фондацията, 40 хиляди са българките, които имат нужда от донорска яйцеклетка, за да сбъднат мечтата си за майчинство.
 
Това е форма на безвъзмездно донорство, каквото е кръводаряването и въобще решението да предоставиш частица от себе си на непознат. „Донорството е живот“ е мотото на фондацията на майките и това не са просто думи - досега те са помогнали на белия свят да се родят 2000 жадувани бебета.

Началото на фондацията е поставено през 2014 година от три жени,  открили в дарителството каузата, която окриля живота им. В момента членовете ѝ са близо 4 хиляди - момичета и момчета от цялата страна, които са безвъзмездни и анонимни донори.

„Това е изцяло доброволческа организация, състои се единствено и само от донори. Идеята е да се дава гласност за това, че много жени чакат и се нуждаят от донор на яйцеклетки, а ние се стремим да ги подпомогнем като поемем и финансовата страна на процедурите“ –казва Виктория Димитрова, една от основателките на фондацията:


„От досегашни донори, само 5 жени са дошли запознати предварително с проблема, другите се информират чрез нас.

Мотивира ги фактът, че те са майки, а когато една жена стане майка, тя много често се вглежда в очите на детето си. В очите на една майка болката на напълно непознат човек, добива по-осезаем вид. Другото, което ги привлича към нас е прозрачността, ние не крием лицата си, не крием и бебетата, които се раждат. Те също не остават анонимни и това за нас е най-важното - да има от двете страни видимост, да се знае, че има хора, които биха дошли да помогнат напълно безвъзмездно и анонимно. Ако човек не може да бъде донор, то може да ни подпомогне и като дари средства. На нашия сайт има банкова сметка, правим и благотворителен базар, чрез който също набираме средства. На сайта ни са и двойките, получили донорски материал - тези, на които ние вече сме помогнали и финансирали появата на техните рожби.”



„По време на пандемията, с разрешение от Министерството на здравеопазването, донорите, които бяха влезли вече в процедура, я продължиха. Общо 22 жени завършиха донорската си процедура през месеците март и април, както и 5 мъже също станаха донори в този период, въпреки ограничителните мерки“ – казва Виктория Димитрова и продължава:



„Това е много хубав знак, защото доброто не спира по време на социална изолация, дори все по-млади хора решават да дарят, което ни дава надежда за успех. Емоцията, радостта от това, че си дарил и помогнал на някого е неописуема. Донорът остава анонимен, той няма право да знае за хората, на които е дарил, но всеки от тях си тръгва със сълзи от радост и казва –„дано да съм помогнал“. Всяка сутрин моят ден, а и на момичетата от фондацията, започва преди 5 часа - това е ежедневна работа, без почивни и празнични дни. За мен начинът да отбележим Световния ден на донора – 13 юни, е точно в това –да бъдем със самите тях и да им благодарим за смелия и благороден жест. Няма нищо по-ценно от това да споделяме радостта.“



Снимки : Фондация "Майки за Донорство"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40

Дрескод "българска шевица" за първия учебен ден в училище в Кърджали

Със специален дрескод ще започне на 16 септември новата учебна година в Средно училище "Йордан Йовков" в град Кърджали. Мотиви на български шевици ще са задължителни за облеклото на всички учители и ученици в училището в първия учебен ден...

публикувано на 15.09.24 в 19:10