В навечерието на Еньовден, от 19 до 21 юни, единственият обитаем остров по българското Черноморие ще приюти превръщащия се в традиционен лечебно-вълшебен фестивал на билките. Фестът ще се проведе заедно с инициативата „За едно по-чисто море“, по време на която водолази от бургаския клуб „Приятели на морето“ ще почистят морското дъно около острова.
Прясно изпечени миди на тенекия, току-що извадени от естествената островна ферма и домашна медена лимонада с мента ще посрещат гостите. Само там ще може да се опита и билкова бира, приготвена специално за случая с уханни билки от самия остров.
В духа на Еньовден, островът ще посрещне своите гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие, а специалисти ще „забъркват“ билкови отвари за здраве. Участниците във фестивала ще представят и собствено производство здравословни храни, домашни ястия, лечебни екстракти и мехлеми. Специално внимание се отделя на „чудото на Странджа“ – кримския чай.
От островната пещ ще се вади топъл хляб, замесен с квас и зеленчуци, а готвачите на Света Анастасия ще приготвят специално обедно меню, наситено с благоуханията на традиционни билки и подправки. Останалите изненади се пазят само за посетителите!
В дните на феста общинският кораб „Анастасия“ ще отпътува от Бургас - „Магазия 1“, в 10:00, 13:30 и 17:00 часа - в петък, а за събота и неделя са предвидени по още два курса, с начални часове 11:30 и 15:00 часа.
За потайностите на остров Света Анастасия можете да научите ТУК. А за да почувствате още по-добре чара на самотното късче земя в Черно море, изгледайте видеото "Магия сред вълните".
Снимки: Красимир Мартинов и архив
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..