Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и бежанци творят заедно отвъд различията

Снимка: gobeyond.bg

Чрез универсалния език на изкуството шестима българи и седем бежанци се докосват до душата на древни цивилизации, отнасят огънче от далечни домове, играят на карти, опознават другия чрез месенето на хляб и рисунки от къна, вървят по пътя към нов живот, пеят на три езика с вплетен родопски мотив.

Онлайн изложбата “Отвъд различията” се провежда по инициатива на Агенцията на ООН за бежанците и представя общите творби на визуални артисти, художници и музиканти от България, Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. Идеята е с помощта на изкуството, вдъхновено от различни култури, да се доближим един до друг, за да отворим очите си за красотата и многообразието на нашия свят.

“Моят партньор в проекта се казва Али Хадж Али - той е студент по архитектура. Мисля, че хареса работата ми, защото е свързана с пространството в широкия смисъл на думата”, казва визуалният артист Радина Стоименова. Българката, която живее и твори във Франция, и афганистанецът, който живее в България, се представят с общата творба “GoodbyeWindows” – един разказ за дома със спомени от детството, но и жал, че може да не се завърнеш там.

“Предложих на Али да започнем нещо като разговор за местата, които са ни скъпи – разказва Радина. – И бързо стигнахме до извода, че това са нашите домове. Той реши да ми опише къщата на родителите си, в която е отрасъл със сестрите си и с братята си. Аз пък избрах да му разкажа за жилището на баба и дядо. Всеки от нас обрисуваше само с думи важното за него място – така Али изработи професионален архитектурен макет на дома, с който свързвам детството си, а аз по своя артистичен начин пресъздадох само плана на неговата къща.

Радина не създава мебели, а вместо това разказва за тях, разхождайки се във въображаемото жилище на Али. Докато той успява да вдъхне топлина в нейния миниатюрен дом с помощта на скъпи на сърцето й предмети.

Силсила Махбуб – също като Али, идва от Афганистан и обича да пее автентични песни от родината си. Сириецът Амджад Джад от десет години живее в София и изпълнява ориенталска музика на арабския инструмент уд. Бояна Желязкова пък свири на цигулка, пее и композира. Тримата застават на една сцена и с песента си “Отвъд различията” изпращат посланието, че музиката и стремежът към красота нямат граници.

“С песента, която аз изпях, исках да кажа на хората да се обичат един друг и да ценят живота. Важното е да живеем с мир и любов”, казва Силсила. А Бояна добавя: “В рамките на една репетиция се роди изключително интересна композиция от три напълно различни песни. Едната е от Индия на хинди, втората е от Сирия на арабски език и третата е от Родопите на български език.”

Лесно ли се твори с непознат човек, при това с различна история и култура? Оказва се, че “да”. “Всъщност това, че сме от различни държави не ни прави различни като хора – напротив, имаме още повече неща да си разкажем”, отговаря Радина Стоименова. Тя не просто се сработва с Али в общия им творчески проект, но днес той е сред приятелите й.

“Тъжното е, че в България се срещат повече предразсъдъци, отколкото във Франция, където има по-голяма история във възприемането на чужди култури – казва още тя. – Според мен няма нищо за преодоляване – всички сме хора и е нормално щом някой има проблем, друг да му помогне. Това е най-простото хуманитарно правило, то не изисква усилие, тъй като хората са хора навсякъде. Натъжавам се, когато чуя за случаи, в които мигрантите са били лошо посрещнати, но се надявам с времето и в България, и в другите държави да се научим да преодоляваме различията. Когато хората се срещнат на живо, тези различия се забравят. И няма защо да ги има.”

Снимки: gobeyond.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07