Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално-икономическите мерки за Covid кризата са за над 2 млрд. лева

Удължават с още един месец извънредната епидемична обстановка

Снимка: БГНЕС
След заседание на съвета на управляващата коалиция, премиерът Бойко Борисов обяви пакет от финансови помощи за засегнатите от кризата заради пандемията от Covid-19. Пакетът с обща стойност над 2 млрд. лева ще обхване пенсионери, безработни, медици и бизнеса. С 30% ще се увеличи заплащането на органите, натоварени със справянето с пандемията. Това са структурите на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др. Увеличава се и ставката за нощен и извънреден труд на служителите от първа линия.

Допълнителна финансова подкрепа от държавата ще получат училищното и детското здравеопазване, домовете за възрастни и хора с увреждания. Увеличава се и субсидията за болниците.

За пенсионерите е предвидена еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред с по 50 лв. Минималното  парично обезщетение за безработица ще нарасне от 9 лева на 12 лв., а срокът за изплащането му ще бъде увеличен с три месеца.

В пакета не са забравени и творците на свободна практика, за които ще бъдат заделени малко под 15 млн. лева.

Икономическите мерки предвиждат средства за стимулиране на местни и чужди инвеститори, подкрепа на туроператорите и насърчаване на вътрешния туризъм.

За набелязания пакет от социални мерки се предлагат 1 млрд. 163 млн. лева, а за икономическите мерки - 731 млн. лева.

Средствата ще бъдат осигурени от фискалния резерв  и няма да се тегли заем засега, каза премиерът. Пакетът влиза в сила от 1 август 2020 г.
Борисов допълни, че извънредната епидемична обстановка ще се удължи с още един месец.

Още за социално-икономическите мерки чуйте ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Витоша Рън" – от центъра на София до Черни връх тази неделя

Част от най-добрите ни планински бегачи ще атакуват тази неделя 13-годишните рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Топ атлетите ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно..

публикувано на 22.08.24 в 07:00

Преводачката Джорджа Спадони разказва за срещите си с българската литература и възприятието ѝ в Италия

Нова поредица събития "Преводачески далекоглед", организирана от "Къща за литература и превод", ще ни представи срещи с преводачи от български на други езици и техния поглед върху българската литература. Днес от 18 часа българско време на страницата на..

публикувано на 22.08.24 в 06:30

Ще е топло, слънчево, със следобедни заоблачавания и валежи

В четвъртък  ще е слънчево с облачност в следобедните часове предимно в планините. Там и на места в Дунавската равнина и Горно-Тракийската низина ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от..

публикувано на 21.08.24 в 19:05