Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Гърция ще привличат IT-инвестиции към Балканите

За акцентите в разговорите на Екатерина Захариева в Атина

Снимка: AП/БТА

В Атина българският външен министър Екатерина Захариева изрази подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на София, че суверенните права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в съответствие с международното право. Тя изрази надежда за прекратяване на напрежението между Турция и Гърция и призова споровете да се решават в добросъседски дух, а не с едностранни действия. Заедно с гръцкия си колега Никос Дендиас, Захариева изрази дълбоко съжаление от промяната в статута на храма „Св. София“ в Истанбул. 

В разговорите на българския вицепремиер в гръцката столица бяха засегнати и въпросите, свързани с европейската интеграция на Западните Балкани.

В разговорите си двамата външни министри засегнаха целия спектър на двустранните отношения, включително строителството на газовия интерконектор. Договорено беше икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето. 

Повдигнат беше и въпросът за облекчаване на движението между двете държави в условията на коронавируса и по-бързото възобновяване на работата на гръцките гранични пунктове с България. Тема на разговор беше и по-бързото завършване от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“, който се очаква да допринесе и за икономическото развитие от двете страни на границата.

По данни на външното ни министерство, Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът е нараснал с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Настоящото посещение на министър Екатерина Захариева в Атина е по повод 140-ата годишнина от установяването дипломатическите отношения между България и Гърция. Това е и първата ѝ задгранична визита след възобновяване на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса, уточняват от МВнР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

София – повече млада, отколкото древна в очите на чуждестранните туристи

"Света София" – църквата, от която идва днешното име на българската столица, обикновено остава в сянката на катедралния храм "Александър Невски" . Той се извисява в центъра на едноименния площад и с бялата си фасада, блестящите си златно-зелени..

публикувано на 17.09.24 в 05:45

Спектакълът "Бурята" на Народния театър "Иван Вазов" се представя на фестивал в Тбилиси

Спектакълът "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън на Народния театър "Иван Вазов" е представен като "най-важното събитие" на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Тбилиси, Грузия. Представленията ще бъдат на 17 и 18 септември, съобщават..

публикувано на 17.09.24 в 05:00