Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 ден на протест: Шествия у нас и по света, блокади на кръстовища и пътища

С шествие между „Триъгълника на властта“ и Орлов мост, преминава 25-ата вечер на протести в София, с искания за оставки на правителството и на главния прокурор. Хода на проста в столицата можете да проследите ТУК.  

Три ключови кръстовища в столицата остават блокирани. Освен Орлов мост и булевард „Цар Освободител“ при сградата на президентската администрация е затворено и кръстовището при Ректората на Софийския университет. Палатковият лагер пред Ректората се разраства, предават репортерите на БНР

За около час тази вечер беше блокиран главният път Е-79 в района на Кресна от протестиращи срещу правителството и главния прокурор, предаде кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева. Над 4-километрови колони от чакащи автомобили се образуваха в двете посоки – и към Гърция, и към София. 

Преди обяд беше направен опит първият опит за блокада на Е-79 в района на Благоевград, но пътят беше освободен само за 10 минути от полицията, информира БНР-Благоевград

Над две денонощия остава блокиран пътят Стара Загора – Хасково. Протестиращите граждани, които вече повече от 48 часа са спрени от полиция и жандармерия в района на летището на изхода от Стара Загора, ще останат на място, за да отстояват своите прави. Те отново завиха своите искания да бъдат допуснати до автомагистрала „Тракия“ и след обиколка на детелината да се върнат обратно към града, предава БНР-Стара Загора.  

Стотици българи в чужбина също излязоха заедно на протест с посланиетоп "Не сте сами!”. Изпращат го към протестиращите в България. Сънародниците ни се обединиха в общи протестни шествия, за да се обявят за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Гешев, както и заради „корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия“, както гласят мотивите им. Поради часовите разлики, протестните шествия бяха "щафетни" в градовете Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт. Повече за исканията на нашите сънародници вижте в публикацията на Радио България.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За“ или "против“ мобилните телефони – отворен въпрос в българското училище

Броени дни преди началото на новата 2024-2025 учебна година се прокрадна идеята за пълна забрана на мобилните телефони в училище. Основните мотиви за подобно решение са ниската успеваемост в училище, разсеяността на учениците и най-вече пагубните..

публикувано на 16.09.24 в 08:10

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40