Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на живот в България е относителна величина

Снимка: Евростат

От години България „държи“ последните места по качество на живота в Европейския съюз. И ако имаше време, в което оставяхме след нас Румъния, сега вече сме последните в Европа. По данни на Евростат, 54% от българите не са доволни от качеството си на живот. За сравнение, този показател за ЕС като цяло възлиза на едва 16,4%.

В повечето статистики България изостава дори от страни от бившия социалистически лагер, които преди години е изпреварвала. Според „Индекса на настигането 2019“, който сравнява до каква степен страните от Източния блок се доближават до първите страни членки на ЕС, България пак е на опашката. За сравнение - Естония, Чехия и Словения се нареждат на 13, 14 и 15 място, докато България заема 29 място в общата класация.

Според същия Индекс на настигането, страната ни се представя „най-добре“ в категориите "Икономика" и"Управление", заемайки 28 позиция.

По отношение на благосъстоянието си, 70% от сънародниците ни се чувстват неудовлетворени. Данните на Евростат сочат, че средният годишен еквивалентен доход в България достига 3 590 евро, спрямо 16 843 евро – в ЕС. Добрата новина тук е, че вече сме в “чакалнята” на еврозоната, което според анализаторите предполага засилване на стабилността и гарантира по-стриктен европейски надзор. Съществуват обаче и притеснения, че преминаването към еврото ще направи българите още по-бедни.

Стабилност и стриктно спазване на закона искат и протестиращите, които вече 28 ден, се движат между “Триъгълника на властта” и емблематичния “Орлов мост” в София, превърнал се някога в символ на демокрацията. Към тях се присъединяват и българи от много други населени места в страната, както и все повече наши сънародници, напуснали България, именно заради липсата на перспектива.

Поглеждайки отново статистиката, страната ни е в дъното на класацията и с открояващо се неравенство, порочна система на здравеопазване, изразена корупция и ниска медийна свобода. А това все повече отблъсква българите, които заради липса на политическа алтернатива, отказваха да отидат до изборните урни и да гласуват.

Според актуално проучване на агенцията за маркетингови и социални изследвания "Алфа рисърч", над 60% от българите подкрепят протестите, което за страната ни означава и значителен напредък по отношение на изразяването на единна гражданска позиция. За предсрочни избори се обявяват 37 % от подкрепящите протестите. А над 66 % от българите се солидаризират с "гражданите, които излизат да протестират спонтанно", отчитат социолозите.

По отношение на предстоящите парламентарни избори, анализаторите прогнозират преразпределение на гласовете, както и, че на политическата сцена ще се закрепят около 6-7 партии с управляващата ГЕРБ начело.

Въпрос на време е да разберем как политическата конфигурация ще реши и най-наболелите въпроси на българското общество, един от които е и качеството на живот в страната ни.

Снимки: БТА, Евростат

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35