Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват мащабен комплекс със светилище от римската епоха

Снимка: архив

Археологически обект в близост до елховското село Стройно има огромен потенциал да се превърне в значителна културно-туристическа дестинация за Югоизточна България. Разкопките се извършват под ръководството на Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН съвместно с Етнографско-археологическия музей в Елхово и са финансирани от международната фондация „Хоризонти”.

Пред БТА Даниела Агре поясни, че обектът е изследван през 2018 г. с геомагнитен радар. По думите на археоложката, проучването е разкрило голям архитектурен комплекс на площ над 35 декара, като само основната му сграда е около 25 декара.

Комплексът е изграден от верижни помещения и вход с колони. В обширния двор се намира внушителна кръгла сграда, изградена от две концентрични окръжности, вписани една в друга. „Аналозите на тази сграда ни позволиха да я интерпретираме като храм (толос)”, каза Даниела Агре, уточнявайки, че досега обект с подобен план не е регистриран у нас.

Според археоложката функцията на обекта ще стане ясна след по-мащабни проучвания ‒ дали е императорски домен-резиденция с храм, голям храмов комплекс или е имал други функции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01