Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Балчик проследява живота на царица Елеонора

Снимка: архив

Университетска ботаническа градина – Балчик представя изложба, посветена на 160 години от рождението на царица Елеонора Българска. Експозицията е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“ и показва живота на царската особа, след сватбата ѝ с цар Фердинанд I.

Още с пристигането си в България, тя се впуска в опознаването на българската култура и се посвещава на благотворителни каузи. Възстановява Боянската църква, създава детски санаториум и основава женското дружество „Самарянка“.

Основен дарител е на „Българския червен кръст“ и участва като милосърдна сестра на фронтовете на войните за национално обединение от 1912 до 1917 г.


Наричана е „Белият ангел с червения кръст“ и е единствената жена, носителка на военния орден „За храброст“ (IV степен).

След продължително боледуване царица Елеонора умира в манастира „Св. Димитър“ край двореца „Евксиноград“.

Експозицията, подредена в Божествена градина е свързана и с 65-годишнината от създаването на УБГ-Балчик като научно-образователна институция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10