Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обновената с българска помощ гимназия в Босилеград

Снимка: glaspress.rs

Извънредният и пълномощен посланик на България в Сърбия Радко Влайков откри обновената с помощта на България сграда на Гимназията в Босилеград. „Проектът „Европейска гимназия“ е най-ясният принос на Република България за европейската перспектива на Босилеград. Тя е израз на грижата на България за нашите сънародници в Босилеград и в останалите райони на Западните покрайнини“, заяви посланик Влайков на церемонията в Босилеград, която съвпадна и с откриването на учебната година.


Целевата помощ в размер на над 53 хиляди евро бе използвана за подмяна на външна дограма и интериор. 

Над 90% от завършилите гимназията в Босилеград и тази година са се записали в различни висши училища в България, това е може би най-големият интерес, който кара децата да учат български в училище“ – категоричен е директорът на учебното заведение Владимир Григоров. Неотдавна в интервю за Радио България, той изрази надежда училището да бъде подпомогнато и в бъдеще по съвместни проекти с България.

Строежът на гимназията в Босилеград започва с указ на цар Борис III от 1941 г. Тя отваря врати на 5 ноември 1941 г.

Снимки: glaspress.rs



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14