Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба проследява връщането на Южна Добруджа в пределите на България

Снимка: @RegionalMuseumOfHistoryDobrichBulgaria

„Добруджа 1940 г.“ се нарича откритата във Варна фотоизожба. Тя е част от събитията във връзка с 80-годишнината от подписването на Крайовския договор на 7.09.1940 г. и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Събраният снимков материал проследява събитията около подписването на договора. Посетителите могат да разгледат лични вещи и документи на участниците в подписването на споразумението. 

В експозицията е включена мултимедийната презентация „Добруджа зове“, проследяваща събитията от есента на 1940 г. Част от архивните снимки, може да разгледате и онлайн ТУК

Експозицията е подготвена от Регионалния исторически музей в Добрич и гостува в зала „Север“ на Археологическия музей в морската ни столица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийски потайности: Съдбата на Наум Торбов – архитекта на столичните Хали

След Освобождението на България от османско владичество в обявената през 1879 г. нова българска столица София се стичат архитекти от Европа, за да ѝ придадат модерен облик и функционална организация. Сред тях завинаги в архитектурната история на..

публикувано на 21.08.24 в 11:45
Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00