Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туршиено време е

Снимка: Ани Петрова

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови. 



Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в  публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Рилски е един от най-обичаните и почитани български светци

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на скромния отшелник от Рила планина и небесен покровител на българския народ и на българските лекари. Наричан още приживе "земен ангел" и "небесен жител", свети Иван (Йоан) Рилски е един от..

публикувано на 19.10.24 в 06:05
Дървовидна хвойна в резерват „Тисата“

В България е най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна в Европа - "Тисата"

Точно преди 75 години, а именно през 1949 г., най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна (Juniperus excelsa) в Европа - "Тисата" , намиращо се в подножието на Пирин, е обявено за резерват.   Дървовидната хвойна е южен..

публикувано на 17.10.24 в 08:40

Навършиха се 100 години от освещаването на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Точно преди 100 години, на 12 септември 1924г. започва освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" , построен "в знак на признателност към руския народ за Освобождението на България от османско иго през 1878 г.", по идея на българския..

публикувано на 12.09.24 в 11:57