Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За вечния огън в центъра на София…

Снимка: БГНЕС

България ще я има, докато гори вечният огън на Незнайния войн“ –така българите обясняват на своите деца и внуци символът на монумента в центъра на София.

Непосредствено до храма „Света София“ е изграден саркофаг е изграден саркофаг, в който са поместени 15 гилзи със свещена земя от всички краища на България и тленните останки на незнайни воини от различни исторически значими места. По този начин паметникът се превръща в символ на честта, родолюбието и саможертвата на всички български воини. Там гори и неугасващ огън, свидетелство за признателността и почитта на потомците. Негов пазител е лъвът – олицетворение на силата и храбростта и част от герба на България.

Каква е историята на монумента на Незнайния войн и как той се е превърнал в сакрален символ на българската държава – прочетете в публикацията Паметникът – символ на непобедимото българско воинство, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 100 години от освещаването на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Точно преди 100 години, на 12 септември 1924г. започва освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" , построен "в знак на признателност към руския народ за Освобождението на България от османско иго през 1878 г.", по идея на българския..

публикувано на 12.09.24 в 11:57
Паметникът на Съединението в Пловдив

Съединението е в грижата за ближния и общите каузи

В съзнанието на българите, които пазят и почитат паметта на предците си, датата 6 септември е символ на обединението на изстрадалия ни народ, съхранил вярата и идентичността си през петвековния османски гнет. След Освобождението в края на..

публикувано на 06.09.24 в 06:15

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас до края на октомври. В експозицията в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци на ювелирното изкуство...

обновено на 24.07.24 в 15:56