Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на БНБ: Банките влязоха подготвени в кризата

Димитър Радев
Снимка: БГНЕС

Българските банки влязоха в настоящата криза добре подготвени поради направеното през последните години. Това заяви управителят на Българска народна банка Димитър Радев при откриването на новата учебна година в УНСС, цитиран от БГНЕС. Радев посочи безпрецедентната по мащаба си проверка на качеството на активите на банките и стрес тестовете, проведени от БНБ и Европейската централна банка. 
По думите му още в началото на кризата банките са предприели допълнителни мерки за засилване ликвидността на банките. Добрата кондиция на банките им е позволила да създадат условия за облекчаване последствията от кризата за бизнеса и населението. Основният инструмент, използван за тази цел, който все още е в сила, е т.нар. „частен мораториум“ върху плащанията по кредити. До момента по тази мярка отсрочване на плащания са получили над 14 хил. предприятия и над 93 хил. домакинства в общ размер на над 9 млрд. лв. /4,6 млрд. евро/.
След броени дни, на 1 октомври, Българската народна банка чрез банковия надзор ще стане първата българска институция, пълноправен член на важна институция на еврозоната - Единният надзорен механизъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Галин Цоков

Два процента от учителите са работeщи пенсионери

“ Вие имате нелеката, но и изключително благородна мисия да създавате знаещи, способни и отговорни личности, но най-вече добри и честни хора, достойни граждани на страната и на света .” Тези думи отправи служебният образователен министър Галин Цоков в..

публикувано на 05.10.24 в 12:05

Успешен летен сезон и очакване за много повече туристи през зимата

Увеличение на броя на туристите с 20-25% през предстоящия зимен сезон прогнозират туроператорите. Те обаче уточняват, че хората, които ще се възползват от нашите курорти, изчакват по-стабилна прогноза за времето заради климатичните промени. Успешен..

публикувано на 05.10.24 в 11:10
Цанко Цанков

Признаха официално световния рекорд на Цанко Цанков в Дунава

Две седмици след маратонското плуване в река Дунав, по време на което Цанко Цанков преодоля дистанция от 120 км без спиране, постижението беше официално ратифицирано от Асоциацията за световни рекорди. Плувецът получи сертификат за автентичност от..

публикувано на 05.10.24 в 09:26