Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инциденти и трима пострадали полицаи на 76-ия антиправителствен протест

Снимка: БТА

Напрежение между протестиращи и полиция беляза третото Велико народно въстание, с което недоволните от властта поискаха за 76-и пореден ден оставките на правителството и на главния прокурор.

Протестът започна мирно и част от хората се насочиха към “Орлов мост”, където спряха движението, а повечето демонстранти се опитаха да отидат до храм-паметника “Св. Александър Невски” и до паметника на Незнайния воин. Жандармеристи с каски, палки и щитове обаче отказаха да ги пропуснат и така се стигна до инциденти с хвърляне на камъни, бомбички и бутилки по полицаите. Трима от униформените пострадаха и бяха откарани в болница.

Пред демонстрантите говори евродепутатът от Европейската зелена партия Даниел Фройд. Облечен с фланелка с надпис "Спрете корупцията", той призова българите да продължат битката си срещу корупцията и обеща да се бори заедно с тях.

Освен у нас, българи протестираха в Европа, в САЩ, в Австралия, както и в Сингапур, а сънародниците ни от Манхайм, Германия, изпратиха клип по случай националния ни празник с мотото “Защо протестирам”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10