Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има проблеми в съдебната система и медиите, отчете Еврокомисията

Снимка: архив

България има проблеми по две направления – съдебната система и медиите, се казва за страната в огласения първи доклад на Еврокомисията за върховенството на закона в държавите членки от ЕС.  

Документът изразява притеснение за преследването на корупцията в България и още 5 държави от ЕС, съобщи REUTERS. Според доклада в страната ни не са приключили законодателните промени за ефективна отчетност на главния прокурор. Остават нерешени тревожните въпроси при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат.

Препоръчва се стратегията за противодействие на корупцията, която е приета от България, да бъде прилагана по-ефективно. Брюксел се надява също така, да има последователни окончателни присъди за корупция на високо ниво.

В България има честа политическа намеса в работата на медиите и проблеми с непрозрачната им собственост, се казва в главата за медийния плурализъм. В документа са дадени насоки относно сигурността на журналистите, тъй като при разследването на корупция те често са изправени пред сериозни заплахи, физически и онлайн. Като опит за цензура са оценени ограниченията за използване на лични данни при журналистическите разследвания, както и за ограничаване на обществената информация по време на пандемията от Covid-19. Изразява се и притеснение за възможно законодателно стесняване дейността на неправителствените организация, пише в доклада за страната ни, с който разполага БНР.

България благодари на Еврокомисията за този доклад, който прави преглед на прилагането на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ резултатите от сътрудничеството с ЕС, коментира правосъдният министър Десислава Ахладова, цитирана от БТА. Тя припомни, че се разработват промени, гарантиращи независимост на съдебната власт и допълни, че за тях се търси широка политическа подкрепа.

Докладите за всяка от европейските държави ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне на обиколка из страните членки. След това правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Съставил: Иво Иванов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05

България днес - 17 септември 2024 г.

В „България днес“ на 17 септември говорим за празника на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, за Деня на София и празниците на редица други български градове. Ще научите и как се разраства столичния град и каква е българската столица..

публикувано на 17.09.24 в 19:00
Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово..

публикувано на 17.09.24 в 18:43