Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Велико народно въстание V" - в центъра на София

| обновено на 16.10.20 в 19:38
Снимка: БГНЕС

В София се провежда т. нар. V Велико народно въстание. Това става в стотния ден от протестите в България с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, промени в Конституцията и въвеждане на изцяло машинно гласуване. Блокирано е движението по булевард „Цар Освободител“.

В протеста участват българи от различни краища на страната, както и от чужбина. Множеството скандира „Оставка!“.

Евродепутатът от Хърватия Иван Синчич заяви от трибуна пред събралото се множество, че корупцията е общоевропейски проблем, с който всеки гражданин трябва да се бори в собствената си държава. „Вие не сте сами, Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно“, подчерта Синчич, цитиран от „Дневник“.

Думата взе и евродепутатът Пол Танг от Холандия. „Искрено ви се възхищавам. Нещата не могат да продължават по този начин... Тук става въпрос за свобода и за демокрация“, заяви Танг, цитиран от БНТ.

Вчера инициаторите на протестите от т.нар. „Отровно трио“ обявиха, че в проявите се очаква участието на четирима чуждестранни евродепутати.

Протестът в развитие можете да проследите ТУК.

Протестите в страната започнаха още сутринта в 7,30 ч. – в Русе, където протестиращи се събраха пред сградата на Регионалната инспекция по околна среда и разпънаха плакати с искания за оставка на правителството и в частност на министъра на околната среда и водите – Емил Димитров. За това съобщи кореспондентката ни в крайдунавския град Ася Пенчева. Замърсяването на въздуха от различни промишлени предприятия е проблем, който от години изкарва на улиците недоволни русенци.

Според политическия психолог Антоанета Христова, до този момент „Великите народни въстания“ не стават събития. „Въстание“ звучи помпозно, предизвиква се внимание, но виждаме по-скоро пърформанс. Нека си зададем въпроса за нивата на манипулация от страна на организаторите. Протестът не дава отговори, а повечето хора са объркани“, каза Христова в интервю за БНР. 

Съставил: Миглена Иванова 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло, слънчево, със следобедни заоблачавания и валежи

В четвъртък  ще е слънчево с облачност в следобедните часове предимно в планините. Там и на места в Дунавската равнина и Горно-Тракийската низина ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от..

публикувано на 21.08.24 в 19:05

България днес - 21 август 2024 г.

В „България днес“ на 21 август сме подготвили интересни срещи с трима българи от Източна Албания, с които разговаряме за живота в тази част на Балканите, за съжителството и преплитането на култури, за българските традиции, съхранявани през..

публикувано на 21.08.24 в 19:00

Правителството подкрепи производство на соларни панели, ще ги изнасяме за Германия и Холандия

Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство между правителството на България и "Смарт Солар Технолоджис" АД за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект "Завод за производство на соларни панели и клетки". Проектът ще се реализира в с...

публикувано на 21.08.24 в 13:47