Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите продължават и след V Велико народно въстание

Снимка: БГНЕС

За тази вечер е обявен 101-ви протест срещу управляващите в България. Той ще се проведе в центъра на София на обичайното място – пред сградата на президентството. Вчерашният стотен ден от антиправителствените протести в София, обявен като Пето Велико народно въстание, премина под проливен дъжд и известно напрежение между протестиращите и полицията.

Недоволните приканиха за оставка премиера Бойко Борисов и цялото правителство, главния прокурор Иван Гешев и генералния директор на БНТ Емил Кушлуков.  За това съобщават репортерките ни Надежда Николова и Цветелина Стоянова.

Протестиращите получиха подкрепа на място от евродепутати от Хърватия и Нидерландия. Евродепутатката Рамона Стругариу се включи чрез видеовръзка. Тя обяви, че победата, постигната в Брюксел, е победа на всеки един от българите, който е бил през последните 100 дни по площадите. Напрежение възникна пред БНТ, след като десетки протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата с намерение да участват в предаването за политически анализи „Панорама“ с водещ Бойко Василев. По сградата полетяха предмети и едно от стъклата на Националната телевизия беше счупено.

Гост в предаването през това време бе Арман Бабикян от „Отровното трио“ – инициатор на протестите.

"Да, това не е протестът на гладните, но е протестът на унизените и на онези, които не искат да живеят в миналия век. Това са хората, които искат икономика на знанието, искат морала на ЕС, а не просто еврофондовете му, искат правосъдието на ЕС, искат антикорупцията на ЕС", заяви в студиото на БНТ Бабикян.

Малко преди 23.00 ч. част от протестиращите се разотидоха, друга блокира за кратко кръстовището на Орлов мост и с това протестът приключи.

Във Велико Търново също се проведоха митинг и шествие. За кратко беше блокирано движението в центъра на града, съобщава кореспондентката ни Здравка Маслянкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

България днес - 11 септември 2024 г.

В „България днес“ ви срещаме с едни активни, млади и успешни българи, които още от ученическите си години са научили, че тайната на успеха е да не спираш да искаш да се развиваш. Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър..

публикувано на 11.09.24 в 19:00