Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда

Снимка: архив

Идеята на българските винопроизводители е чрез популяризиране на винения сорт, който се среща само в България, питието да стане още по-разпознаваемо у нас и зад граници. А то определено заслужава възторжените отзиви на ценители от цял свят. Маврудът е неотменна част от популярните винени маршрути, насочени предимно към чужденците. Това е един от най-старите и считан за особено ценен висококачествен местен сорт червено грозде. Узрява по-късно, а произведеното от него вино има наситено рубинен цвят, да не говорим за плътния и неустоим аромат!

В България има около 40 изби, които произвеждат вина от сорта Мавруд. Около 30 от тях приемат туристи в специално оборудваните за целта дегустационни зали.

Първото честване на Деня на мавруда ще е през 2021 година. Празникът ще продължава цяла седмица като за център на събитията е избран Пловдив, където сортът е най-разпространен. Представяне на различни марки мавруд, безплатни винени дегустации и уикенд пакети за винен туризъм са само част от атракциите, с които производителите ще се популяризират България като дестинация за винен туризъм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево, на места с мъгли във вторник

През нощта  ще преобладава ясно и почти тихо време. В сутрешните часове на 26 ноември на места в низините, котловините и около водните басейни ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в..

публикувано на 25.11.24 в 18:15

“Български пощи” очакват детските писма до Дядо Коледа

Националната пощенска служба на Бългрия организира за 30-а поредна година конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Писмата трябва да бъдат изпратени на "Български пощи" до 18 декември с надписан плик “За Дядо Коледа”, адрес на подателя и..

публикувано на 25.11.24 в 18:02
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски ученици научиха как се приготвя шопска салата

Българският посланик в Япония Мариета Арабаджиева и преводачът Елена Куцарова запознаха учениците от гимназия “Нагареяма” в префектура Чиба с българските кулинарни традиции. “Посещението започна с готварски уъркшоп, в който се..

публикувано на 25.11.24 в 17:14