Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на върха ЕС – Западни Балкани в рамките на Берлинския процес

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

На среща на високо равнище днес ще бъдат обсъдени приоритетите на страните от Берлинския процес в контекста на подкрепата на ЕС за страните от Западните Балкани. Участие ще вземе и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По информация на македонската телевизия "Сител", разпространена късно снощи, премиерът Зоран Заев ще пристига лично в София за среща с Бойко Борисов. Разговорите бяха планирани да се проведат по видеоконферентна връзка и двамата да бъдат домакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес, информира външнополитическия репортер на програма "Хоризонт" на БНР Тоня Димитрова.

В рамките на срещата на върха на Берлинския процес се предвижда да бъдат подписани две декларации - едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва зеления дневен ред на региона в съответствие със "зелената сделка" на Европейския съюз.

Форумът бе предшестван от вчерашната онлайн среща на министрите на външните работи, ръководена от вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в качеството им на съпредседатели на Берлинския процес.

Първият форум в рамките на т.нар. Берлински процес е проведен на 28 август 2014 г. по инициатива на канцлера на Германия Ангела Меркел за  задълбочаване на сътрудничеството между Европейския съюз и шест балкански страни - Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Албания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07

Електронното заявление за гласуване извън България вече е активно

От 11 септември вече е активно електронното заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщи БТА. То може да бъде попълнено онлайн до 24:00 ч. българско време, на 1 октомври. Срокът за..

публикувано на 11.09.24 в 10:54